Hogy az anyáknak ne kelljen mindennap szétszakadni: Mitől "családbarát" egy munkahely?Szakmai cikk | 2016.09.10.

Egy anya számára a gyes után nehéz a munkába való visszatérés. Mi történik, ha épp egy sürgős munka leadásakor betegszik meg a gyerek? Vagy ha túlórázni kellene, de közben az óvodába, iskolába is muszáj odaérni? Nem is beszélve a tizenegy hetes nyári vakáció menedzseléséről. Ez akkor a legnehezebb, amikor olyan munkahelyen dolgozol, amelyik nem tolerálja, ha valakinek magánélete is van a karrierje mellett. Fiala Borcsa írása 

Munka vs. magánélet

Anélkül hogy nagyon keserű vagy szexista akarnék lenni, azért sajnos annyit be kell látnunk, hogy a családbarát munkahely elsősorban anyabarát. A környezetemben legalábbis – magamat is beleértve –  a nők feladatköre a gyerekek ellátása és a családi élet megszervezése a munka mellett. Ha megbetegszik a csemete (vagy épp nevelés nélküli munkanapot tartanak az iskolában), első körben az anyukák reszortja a helyzet megoldása, akárcsak az iskolába, óvodába vagy a szülői értekezletre való időben való beérkezés. (Nyilván mély tisztelet a kivételnek.)

Éppen ezért nagyon is megbecsülöm azokat a munkahelyeket, ahol nem állítanak feltétlenül lehetetlen választás elé: otthon hagyom-e a lázas gyereket egyedül… vagy elveszítem az állásomat, előmeneteli lehetőségemet.

Nagyon szerencsésnek tartom magam, hiszen a korábbi nyelvtanári munkámnál, illetve a jelenlegi WMN-es melónál sem jelentett soha gondot, ha lemondtam egy-egy órát, esetleg otthonról dolgoztam, mert közbejött valami. A rugalmas háttér magyarázatául szolgálhat talán, hogy a főnökeim eddig kivétel nélkül maguk is családanyák voltak, ezért tökéletesen megértették szorult helyzetemet.


TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: WMN.HU