Hihetetlen akaraterővel edz az olimpiára NusóHír | 2014.12.07.

Heti kilenc edzéssel készül a jövő évi Los Angeles-i Speciális Olimpiára a gyulai Bíró Bernadett, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Nusó. A középsúlyos értelmi fogyatékos autista lány, aki a Dr. Regele Károly Szenior Úszóklub versenyzője egyike annak a négy úszónak, akik kivívták az ötkarikás játékokon való részvétel jogát hazánkból.

A 19 éves úszóhölgy az elmúlt években számos remek eredményt ért el, sőt az autisták közül Magyarországon ő az egyetlen, aki képes pillangóúszásban versenyezni.

– Nusó nyolc évvel ezelőtt kezdett el állandó jelleggel úszni Ráfi Tündénél, a Gyulai Várfürdőben – emlékezett vissza lányuk keddi edzése alatt a kezdetektre Bíróné Pálmai Tímea. Az édesanyától megtudtuk, gyermekük négy éve ott van minden versenyen, és rengeteg aranyérmet szerzett már. Kiváló teljesítményének köszönhetően pedig kivívta a Los Angeles-i Speciális Olimpián való részvétel jogát is.

Nusó hetente kilenc alkalommal edz, kedden és csütörtökön reggel, illetve minden hétköznap délután úszással, míg hétfőn és pénteken reggelenként konditermi foglalkozásokkal készül a megmérettetésekre edzője vezetésével. A délutáni edzéseken közösen dolgozik egészséges társaival.

– Hihetetlen inspiráló számára a közeg – ecsetelte az anyuka. – Érzi, hogy befogadják, a gyerekek szívesen válaszolnak a gyakran különleges kérdéseire is. Teljesítményük rá is ösztönzőleg hat, még nagyobb erőbedobásra készteti.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BEOL