Hiányzó jeltolmácsok miatt nem tudnak elhelyezkedni a hallássérültekHír | 2012.11.03.

A hallássérültek töredéke dolgozik csak, s ennek egyik fő oka, hogy a munkaügyi szervezeteknél szinte egyáltalán nincs, aki szót értsen velük.

Az idén májusban Székesfehérváron bejegyzett Nagyothallók és Barátaik Országos Közhasznú Egyesülete (NABOKE) célul tűzte ki a hallássérültek életminősége javítását. A szervezet a foglalkoztatottsági helyzettel és a munkahely-teremtéssel kapcsolatban szombaton konferenciát szervezett. A Petőfi Kultúrtérben volt Petőfi Mozi bemutatták a helyi Civil Centrum Alapítvány által kidolgozott, hátrányos helyzetű munkavállalóknak készült HelloWork állásportált.

Soósné Szigetvári Ágnes és Dubniczki Csilla, az e téren az ország legsikeresebb nonprofit szervezete, a Munka-Kör Alapítvány képviselői elmondták: Magyarországon ma közel 1 millió hallássérült van. Annak ellenére azonban, hogy az e fogyatékkal élők kiváló munkaerőnek számítanak, s mindannyian keresik is a lehetőséget, töredékük dolgozik csak. Ennek egyik fő oka, hogy a munkaügyi szervezeteknél, bár törvény írja elő, szinte sehol nem találni jelnyelvet ismerő munkatársat hangzott el.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FMH.HU