Helyrehozható a szklerózis multiplex okozta károsodásTanulmány | 2013.02.13.

A legfrissebb kutatásból kiderült, hogy a beteg saját bőrével helyrehozható a jelenleg gyógyíthatatlan szklerózis multiplex okozta károsodás.

Szklerózis multiplex esetén az idegek kommunikációja akadozik, mert burkolatukat megtámadja az immunrendszer, kimerültséget és mozgáskorlátozottságot okozva.

A Cell Stem Cell szaklapban közölt állatkísérlet során a kutatók módosított bőrsejtekkel állították helyre az idegek szigetelőburkolatát.

Az elektromos vezetékekhez hasonlóan az idegeknek is van szigetelése, de műanyag helyett a szervezet egy bizonyos fehérjét, úgynevezett mielint használ. A szklerózis multiplex és más olyan betegségek, amelyek a mielint károsítják, védtelenné teszik az idegeket, így az elektromos jelzések nehezen tudnak továbbítódni a testben.

A Rochester Egyetem kutatói az őssejtkutatás újdonságait használták fel a mielin helyreállítását célzó kísérlethez. Mintát vettek emberi bőrsejtekből, amelyeket őssejtekké alakították át. Ezek az őssejtek a szervezet bármely sejttípusává képesek továbbfejlődni. A következő lépésben az őssejteket az agysejtek éretlen változatává alakították át, amelyek mielint termelnek. Amikor ezeket a sejteket olyan egerekbe fecskendezték be, melyek mielin nélkül születtek, jelentős hatást gyakoroltak rájuk.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: BETEG SZOBA