Hello Holnap! KlubHír | 2012.09.20.

A Hello Holnap! Klub foglalkozásainak eszköztára igen változatos volt: a speciális elméleti és számítógépes gyakorlati képzés mellett különböző szituációs és egyéb játékokat, feladatokat vittek az egyes foglalkozásokra, de teret kapott a spontán és irányított beszélgetés, egyéni beszámoló is.

A projekt keretében a modern kor kommunikációs eszközeit és csatornáit felhasználva támogatták a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségét és társadalmi integrációját. A Hello Holnap! Klub létrehozásával az értelmi sérült és autizmussal élő emberek számára is érthetővé és elérhetővé váltak az infokommunikációs technológiák (IKT) nyújtotta előnyök, az online média közösségformáló és embereket összekapcsoló ereje. Az IT és a kommunikációs, újságírói ismeretek megszerzését követően, megfelelő szakmai támogatással HTML alapú online újságot írtak és szerkesztettek. Így nemcsak arra nyílt módjuk, hogy az őket érdeklő, érintő témákat feldolgozhassák, kifejezhessék önmagukat, tapasztalatokat cserélhessenek, de a folyamat során megismerkedhettek az új kommunikációs eszközök adta lehetőségekkel, az internet és a mobilkommunikációs csatornák használatával is. A Klub hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők olyan tudást szerezhessenek a maguk keretei között, ami a társadalomba való integrációjukat és önálló egzisztenciájuk megteremtését támogatja. A széles körben disszeminált online újság révén olyan fogyatékossági csoportok (értelmi sérült / autizmussal élő emberek) tagjai hallathatják a hangjukat, akik általában kimaradnak ebből, és akiknek köztudottan nagyon gyenge az érdekérvényesítő képességük.

A Hello Holnap! Klub vállalati igényekre válaszoló megoldás, hiszen alapvető munkáltatói elvárás már ezzel a célcsoporttal kapcsolatban is a felhasználói szintű IT készségek megléte. A klubfoglalkozások elősegítették új társas kapcsolatok kialakítását, valamint a közösséghez tartozás megélését is. Alkalmat adtak a hasonló helyzetben lévő, hasonló problémákkal küzdő emberek találkozására, az újságcikkek kapcsán élmények, tapasztalatok megbeszélésére, a klubvezetőknek pedig arra, hogy folyamatosan nyomon kövessék ügyfeleik fejlődését, kreativitásuk kibontakozását. A klubfoglalkozások „termékének”, a sérült emberek által készített újágnak a disszeminálása, terjesztése a munkáltatók körében hozzájárul az értelmi sérült / autizmussal élő emberekkel szembeni előítéletek oldásához, annak felfedezéséhez, hogy ők is hasonló problémákkal küzdenek, mint bármely más munkavállaló. Mindezek hosszú távon javíthatják nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésük esélyeit, és elősegíthetik társadalmi integrációjukat.

Tovább az eredeti leírásra

Forrás: HELLO-HOLNAP