Hat hónapos korig nem mutatható ki az autizmusTanulmány | 2012.11.08.

Egy friss tanulmány szerint hat hónapos korig semmiféle fejlődésbeli különbség nem figyelhető meg az autista és az egészséges gyerekek között.

A tanulmányt készítő Rebecca Landa, a baltimore-i Kennedy Krieger Intézet Autizmus és Kapcsolódó Rendellenességek Központjának igazgatója elmondta, hogy ők maguk is sokáig úgy vélték, az autizmus már újszülött korban kimutatható, ám úgy tűnik, tévedtek. Hat hónapos korukban azok a csecsemők, akikről hároméves korukra kiderül, hogy autisták, még ugyanolyan jól teljesítenek a különféle teszteken, mint azok, akiknél később nem fejlődik ki ez a rendellenesség. A Child Development című lapban megjelent tanulmány azt a tévhitet is eloszlatja, miszerint az autizmus azon esetei, melyeket már korán kimutatnak, szükségszerűen súlyosabb esetek lennének.

A vizsgálat során a szakemberek 235 gyereket követtek nyomon, akik közül néhány esetben az idősebb testvérnél már diagnosztizálták az autizmust. A gyerekeket 6 és 36 hónapos koruk között hatszor tesztelték, és megfigyelték, hogy a tipikus autisztikus tünetek általában az egyéves születésnap körül vagy annál később jelentkeztek, de még a harmadik életév betöltése előtt.

Landa kifejtette, nagyon fontos a szülők figyelmét felhívni arra, hogy ha úgy érzik, gyermekük fejlődése bármiben elmaradna az elvárthoz képest, kérjék szakember segítségét, mert kiskorban még számtalan lehetőség van a lemaradások behozatalára. Ha az autizmus nem is derül ki az első fél évben, más rendellenességek könnyen kivédhetőek már ilyenkor is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO