Három fővárosi kórházban hoznak létre autista központotHír | 2011.10.24.

Egyhangúlag elfogadta a főváros autistákat segítő koncepcióját a Fővárosi Közgyűlés pénteken.

Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes az általa benyújtott indítványban azt írta, hogy Magyarországon ma 80 ezer, a fővárosban hozzávetőleg 20 ezer ember autista, vagy autisztikus tünetei vannak.

Az elfogadott koncepció alapján a Szent János Kórházban, a Heim Pál Kórházban és a Bethesda Kórházban hoznak létre olyan központot, ahol nem kell fizetni a diagnózisért.

Emellett az önkormányzat tordasi szociális otthonában egy csoport az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével további terveken dolgozik, például 24 órás telefonszolgálatot működtetnek majd a hozzátartozóknak. Ugyanott havi egy családi nap is lenne, amikor az intézmény dolgozói vigyáznának az érintettekre, a szülők, hozzátartozók pedig pihenhetnének, illetve tájékozódhatnának a betegségről.

A koncepció kitér az oktatásban, hivatali ügyek intézésében szükséges tennivalókra is. A dokumentum a munkavállalásra vonatkozó terveket is tartalmazza, így például a főváros cégeinél tizenöt autista kaphat munkalehetőséget.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG.HU