Hangos térképpel segítenek a fogyatékkal élő sorstársaiknakHír | 2014.03.16.

Az országban egyedülálló az a program, melynek megvalósítása jelenleg is zajlik Szolnokon. A vakok és gyengénlátók, valamint a mozgássérültek maguk járják be a közintézményeket, hogy útmutatást készítsenek sorstársaik számára.

– Szeretnénk ugyanazokat a helyeket mi is meglátogatni, elérni, mint bárki más – mondta Márti, akinek pár éve akadtak gondjai a látásával. A hölgy jelenleg a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületénél dolgozik.

– Nagyon fontos feladatot kaptam, az „ÉLET-ÚT-ESÉLY – a hozzáférhető Szolnokért” nevet viselő program akadálymentesítési csoportvezetője vagyok. Bejárjuk a közintézményeket és hangos térképeket készítünk a vakok és gyengénlátók, valamint a mozgássérültek számára.

Miután a külső bejárásokkal megvagyunk, felmérjük a belső tereket is. Így nem lesz kérdés például egy látássérült ember számára sem, miként juthat el mondjuk a vasútállomástól az Államkincstárig vagy egy étteremig. Nem mellékes, hogy ami pozitív a látás- és mozgássérülteknek, az jó az időseknek, kisgyerekes, babakocsival közlekedő anyukáknak is – hangsúlyozta.

– Az országban egyedülálló ez a program – mondta Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke.

– A lényege, hogy minél több közintézményben megvalósuljon az akadálymentesítés, a minél inkább személyre szabott egyenlő esélyű hozzáférés. Az intézményeket az érintettek járják be vakvezető kutyával, a bejárások helyszíneiről és megközelíthetőségeikről hangos térképek készülnek, melyek az egyesületek honlapján segítik a könnyebb tájékozódást nem csak a fogyatékkal élők, hanem bárki számára.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZOLJON