"Hangokkal" segítheti a látássérülteket egy prototípus fejhallgatóHír | 2012.07.10.

Egy prototípus fejhallgató a látássérült embereknek úgy árulja el, mi látható előttük, hogy a különféle tárgyakhoz eltérő hangokat játszik le.

Az EyeMusic névre keresztelt kütyü később segíthet a látássérülteknek a mindennapos feladatokban, többek között kiválasztani az árukat a boltban. Az izraeli Héber Egyetem ideggyógyászai által kifejlesztett készülék szerintük már bizonyította alkalmasságát, amikor bekötött szemű, ép látású alanyokkal kipróbálták.

Az EyeMusic fejhallgató olyasforma, mint egy napszemüveg, amelyhez fülhallgatót és webkamerát erősítettek az orrnyeregre. A kamera balról jobbra pásztázza végig a viselő előtti területet. Ahogy a készülék elkészíti a panorámafelvételt, a fülhallgató olyan hangot játszik le, amely megfelel a kamera által látott magasságnak, színnek és fényességnek.

A magasabb hangok magasabb objektumokat reprezentálnak. A különféle elektronikus hangszerek képviselik az eltérő színeket. A zümmögő hangok például a fehéret jelenítik meg, míg a kék színt digitális trombiták érzékeltetik. A világosabb színeket hangosabb hangokkal helyettesítik. „A hangok öt oktávot fognak át és igen gondosan, zenészek válogatták össze őket, hogy kellemes tapasztalatot nyújtsunk a felhasználónak” – mondja Amir Amedi, a kutatás vezetője.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU