Handicap a civil hullámokonHír | Best practice | 2013.11.15.

Az FM98-on fogható Civil Rádió az adásait a legszélesebb hallgatói közönségnek szánja, de ahogy  az honlapjukon olvasható, a  civil szféra híreire, információira, értékeire, eseményeire fogékony társadalmi csoportok a legfőbb célpontjai.

Handicap című adásuk, ami a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozik, minden pénteken 13 óra és 14 óra között jelentkezik. Ruzsa Viktorral, a műsor szerkesztő-riporterével beszélgettünk.

- Mikor indult a Handicap című műsor és mikor kapcsolódott be Ön a munkába?

- A Handicap rovat több mint tíz éve indult Liling Tamás vezetésével. Én két éve vezetem önállóan  a műsort. Röviden elmondanám, hogyan kerültem ide, mert érdekes lehet mindazok számára, akik hozzám hasonlóak. Én  születésemtől fogva gyengénlátó vagyok, a Vakok Állami  Intézetében voltam bejáró tag. 2003-ban kerültem kapcsolatba a közösségi médiával, amikor a Nonprofit Média Központ Alapítvány tanfolyamot indított  fogyatékossággal élő embereknek, és én ezt a féléves tanfolyamot végeztem el. 2004 tavaszán, amikor már a tanfolyam vége felé jártunk, Horváth László - a Civil Rádió munkatársa - ellátogatott óráinkra, míg az órát tartó tanárok Liling Tamás és Braun Zsolt voltak. Utóbbi egy egykori BBC-s rádiós kolléga, aki a technikai részét tanította nekünk, pl. eszközhasználatot, hangszerkesztőt, minidiszk-használatot, stb. Laci nem volt önállóan velünk, ő egy-egy alkalommal tanácsaival látott el minket, illetve később közösen meghallgattuk az elkészült anyagainkat,  ezekkel kapcsolatban látott el minket tanácsokkal, fortélyokkal.

Horváth László révén lehetőség nyílt arra, hogy gyakornokként  mi  látássérültek, akik komolyan gondoljuk a rádiózást bekapcsolódjunk a Rádió munkájába. Így aztán az ő vezetésével csináltuk 5-6 évig a Handicapet. Fontos szempont volt ekkor a Rádió kuratóriumának részéről, hogy a fogyatékossággal élők állítsák elő  a műsort. Vagyis legyen egy olyan magazin műsor, ami a fogyatékossággal élőkről szól, és amit maguk az érintettek készítenek, hiszen  így hitelesebb, mint ha egy kívülálló készítené. A mi Rádiónkban éppen ez a szép, hogy minden egyes civil témában szakértő, ill. jártas  ember, tehát az adott téma érintettje készíthet műsort, és nem egy pusztán vérprofi rádiós, akinek egyébként a munkaadója, a felelős szerkesztője papíron elé teszi, hogy mit olvasson be. 2011 óta pedig már egyedül csinálom a Handicapet.

- Alapvetően mivel foglalkozik a Handicap?

- Legfontosabb célja a fogyatékossággal élő emberek informálása, az, hogy képviseljük az érdekeiket és bemutassuk  az összes fogyatékossági csoport problémáit, a jogi változásokat, mindent, ami érintheti őket. Beszámolunk  művészeti eseményekről, programokról, interjúkat készítünk, vannak meghívott vendégeink is, akikkel egy-egy témát körbejárunk. A témákat, ötleteket illetően teljesen szabad kezet kaptam. A műsor arra törekszik, hogy minden oldalról  megvilágosítson egy adott problémát, így  például ha valamilyen vitás kérdésről van szó,  akkor mindkét felet megszólaltassa.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHAB BLOG