Hamarosan újra járhatnak a mozgássérültekTanulmány | 2012.06.24.

Fantasztikus eredményekre jutottak svájci kutatók: lebénított kísérleti egerek kezdtek járni gyógyszerkoktélos és elektromos impulzusos kezelés után. Mozgásképtelenek millióinak ad reményt a kúra arra, hogy járni fognak.

A kezelés olyan embereken segíthet, akik a gerincvelő sérülése miatt bénultak le teljesen. Dr. Gregorie Courtine tanár irányítása mellett a zürichi egyetem orvosi karának kutatói csodálatos eredményekre jutottak a kísérleti egereken végzett tesztek során: kezelésük eredményeként a sérült gerincvelő idegkötetei újra összenőttek, s az egerek már mozognak. A tudósok most önkénteseket keresnek, és hamarosan embereken is megkezdik a kísérleteket.     

Courtine professzor módszere egy gyógyszerkoktél és annak beadásával párhuzamosan az idegsejtek elektromos impulzusokkal való kezelésén alapszik. A kutatások megkezdése előtt a kísérleti egerek gerincvelőjét megsértették, minek következtében az alsó testük és a végtagjaik lebénultak. Ezt követően adták be a gyógyszert és azzal egyidejűleg a gerincvelőt árammal stimulálták. Alig pár nappal később a velő sejtjei újra fejlődni kezdtek és rövid időn belül a megsértett részek összenőttek. Alig két héttel a kísérletek megkezdése után az egerek újra járni kezdtek, lépcsőkön másztak fel sőt futni is tudtak!

Fantasztikus érzés volt látni azt a kísérleti egércsoport minden tagja ismét járni kezdett, s tapasztalni azt, hogy a sérült idegsejtek újra működnek – nyilatkozta a dr.Courtine, akinek a munkáját a Science című tudományos folyóirat ismertette. A tanár szerint ezzel a módszerrel egyelőre olyan embereken is segíthetnek, akiknek a gerincvelője részlegesen sérült meg, de a kutatásokat folytatják.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: BORSONLINE