Hallhatóvá tennék a látványtHír | 2015.09.07.

Vakokat segítő kutatás: a korábban hátizsák méretű eszköz ma egy mobiltelefonban elférhet.

Hallhatóvá tehető, rezgésekkel érzékeltethető a bennünket körbevevő világ azoknak, akik gyengén vagy egyáltalán nem látnak. A Széchenyi-egyetem szakembere is részt vesz a nemzetközi kutatásban, melynek célja egy vakokat segítő eszköz létrehozása.

A látássérültek más érzékszerveikre támaszkodnak a szemük helyett. A legfontosabb számukra a hang, ezért a Széchenyi István Egyetemen már több olyan akusztikai kutatást végeztek – olvasóink bevonásával is –, ami segítheti, hogy különböző eszközöket fejlesszenek ki nekik. Egy idén kezdődött programban hordozható készülék tervezésén dolgoznak, amely egyszerre ad jelzéseket hangok és rezgések révén.

A „Sound of vision", azaz a „Látvány hangjai" elnevezésű európai uniós kutatási program célja egy olyan eszköz létrehozása, ami kicsi, könnyű, mégis hosszú üzemidejű. Dr. Wersényi György, a távközlési tanszék docense elmondta, hogy egy szemüveg és sisak ötvözetét jelentő készüléket kell elképzelni, amely két kamerával pásztázza a környezetet. A háromdimenziós képből olyan modellt alkot, amelyben a legfontosabb dolgok felismerhetők, azonosíthatók. Nem csupán tárgyakat, de feliratokat, akadályokat, embereket is észlelnie kell, ráadásul térbeli elhelyezkedésüket és esetleges mozgásukat is. Ha ez sikerül, akkor megfelelően kiválasztott hangokkal és rezgésekkel információt tud szolgáltatni a környezetről a vakoknak és a gyengénlátóknak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KISALFÖLD.HU