Hallgatsz zenét munka közben? Eláruljuk, milyen hatással van az agyadraSzakmai cikk | 2016.11.24.

A zene mindenki életét gazdagítja már a kezdetek kezdete óta, de a tudósok csak most fedték fel, hogy nemcsak közérzetünket, de szakmai életünket is javíthatja. Vagy épp ronthatja…

Amikor az irodai légkör már túl sok a gyomrunknak, a zene nagy megkönnyebbülést, sőt akár magasabb teljesítményt is hozhat munka közben. De mielőtt kiválasztod a kedvenc lejátszási listádat, tudnod kell, mikor előnyös számodra a zenehallgatás, és mikor nem. Az Inc.com cikke elárulja, melyik gombot nyomd meg egyes munkatevékenységek esetében.

Tanulás - Stop

A tanulás megköveteli az agyunktól az analitikus gondolkodást, illetve, hogy utasításokra és tényekre emlékezzen. Amikor szól a zene, az agyunknak fel kell dolgoznia az akusztikus ingereket, miközben a tanulásra is figyelnie kell. A többfeladatosság miatt az agy a tényeknek nem megfelelően interpretálja az olvasottakat, és hibásan tárolja az adatokat. Ezért, ha valamit tanulnunk kell, a legjobb, ha kikapcsoljuk a zenét, különösen akkor, ha a választott zeneszámnak szövege is van.

Zajos környezet – Play

Ha az iroda zajos, az agy megpróbálja kezelni az összes egyedi adatrészletet annak érdekében, hogy jobban összpontosítani tudjunk a munkára. Minden adatfeldolgozás energiát vesz el, növeli a stressz hormon, a kortizol szintjét, és csökkenti a dopaminét, amely a boldogságért felelős. Ezek a hormonális változások negatívan befolyásolják a prefrontális kéreg működését, ami hátráltatja a végrehajtó funkciót. Ezért leesik a produktivitás, még akkor is, ha a kívánt feladat nem követel nagyfokú koncentrációt. Ebben a forgatókönyvben a zenehallgatás valóban segíteni tud, mert csökkenti a túlzott energiafelhasználást, amely a sokféle inger következtében jön létre. Sőt egy IT specialistákon végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy akik zenét hallgattak, sokkal gyorsabban végeztek és jobb ötletekkel hozakodtak elő, mint akik nem, csupán a hangulatuk megváltozásának köszönhetően.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HVG.HU