Hallássérülteket készítenek fel a munkáraHír | 2013.01.29.

Hallássérültek munkába állását segítő program indult Csongrád megyében - tájékoztatott a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Varga Márta elmondta, a speciálisan a hallássérültek kommunikációs sajátosságaira épülő, az álláskeresést segítő tréning programját a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) Csongrád megyei csoportja és a kormányhivatal munkaügyi központja közösen dolgozta ki és valósítja meg.

A képzés során olyan kommunikációs helyzeteket alakítanak ki, amelyek a gyakorlatban is előfordulhatnak. A csoport számára problémát jelentő kérdéseket, szituációkat tárják fel és a megoldási lehetőségeket közösen alakítják ki; ebben nagy hangsúlyt kap a vizualitás, az érthetőség. A tréner ügyel arra, hogy beszéd közben lássák a száját, és jelnyelvi tolmács is segíti a közös munkát.

A résztvevők önismereti kérdőíveket töltenek ki, szakmai segítséggel elkészítik önéletrajzukat. Beszélgetnek a sikeres álláskereséshez szükséges ismeretekről, és gyakorlatok segítségével fejlesztik önmagukat, készségeiket. A csoport tagjai - akik a felkészítők szerint lelkesen fogtak hozzá a közös munkához - a huszonévestől az ötvenévesig terjedő korosztályba tartoznak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PROFESSION