Ha van pénzed, elköltjük a saját temetésedre | 2015.02.12.

Nemcsak az önállóságát, de a pénzét, lakását, autóját is elveszítheti, aki gondnokság alá kerül. Ma több mint ötvenezer pszichiátriai beteg, értelmi fogyatékos, idős ember él jogfosztott állapotban. Paranoid skizofréniával pedig szinte bárkit gondnokság alá helyezhetnek – és akkor már arról sem dönthet, akar-e több százezer forintot szánni a saját temetésére.

“A fejem fölött döntenek mindenről. Nincs semmi bajom, mégis levettek 440 ezer forintot a számlámról, hogy eltemessenek majd, ha meghalok” – panaszolja a 44 éves Magdi, miközben megpróbálja mérsékelni az ujjai remegését. Csak néha mosolyog, azt mondja, az apja egy cipővel ütötte ki a fogát 14 évvel ezelőtt.

Magdit legelőször az incidens előtt egy évvel, közveszélyes skizofréniával szállíttatták kórházba a szülei, mivel többször rátámadt a családtagjaira. “Ellenséges voltam velük, mindig színészkedtem. Féltek tőlem” – mondja Magdi, akit előbb az édesapja, majd a nővére akart kizáró gondnokság alá helyeztetni. Magdi 2o11 óta lakik egy alföldi pszichiátriai otthonban. Mivel a hozzátartozóival akkoriban nem volt jó kapcsolatban, a gyámhatóság hivatásos gondnokot rendelt ki a számára, aki minden kérdésben dönthet helyette – így abban is, hogy szüksége volt-e az életbiztosításra. Magdi mára egy bírósági felülvizsgálat alapján kikerült a kizáró gondnokság alól, és szeretné visszakapni a pénzét, amit szerinte mindenféle egyeztetés nélkül, egyszerűen elloptak tőle.

Sokan csinálják, úgyhogy nem jogellenes

Magdi az utóbbi években kibékült a szüleivel, így édesapja fordult Székely László ombudsmanhoz, hogy megállapítsa, történt-e jogsértés a lánya ügyében. Az ombudsman nem talált az eljárásban semmi kivetnivalót, mivel “a biztosítás megkötése bevált gyakorlat a gyámhivatalnál.” Magdi gondnoka szerint a gyámhivatal kifejezetten ajánlja, hogy ha megengedi a gondnokolt anyagi helyzete, akkor a hivatásos gondnok kössön neki Signal Testamentum biztosítást. “Mivel Magdi fiatal nő, és volt is pénze, gondoltam, hogy mindenképpen kötök neki egy biztosítást, mivel az befektetésnek is jó. Kivehetné most a pénzét, csak az nagyon nem érné meg, mert nem kapna vissza annyit, mint amennyit befizetett” – mondta a hivatásos gondnok, aki a gyámhivatal felügyeletével több mint negyven embernek intézi az ügyeit.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás:ABCUG.HU