Ha megy a fogmosás, jöhet az átlag élet, átlag lakásbanHír | 2015.01.30.

Erzsi rászokott a postába járásra, Árpi a szobabiciklizésre. Jani nagy vásznon nézhette végig a kedvenc filmjét, Évának pedig kutyája lett. A magyar kormány harminc év alatt 11 ezer fogyatékos embert költöztetne tömegintézményekből családias kis lakásokba, a Down Alapítvány viszont már húsz éve ezt csinálja Budapesten. Akinek tudnak, annak önálló otthon teremtenek, az azelőtt utca-, vagy intézetlakó fogyatékosok pedig odavannak a takarításért és a kávéért.

Június 16-án hatalmas tömeg gyűlt össze a budapesti Hősök terén, amikor koncertet adott a magyar Omega és a német Scorpions zenekar. Az emberek még az Andrássy úton is álltak. A tömegben ott volt Éva és Erzsi is. Két szobatársról van szó, akik egy közel 25 négyzetméteres szobát osztanak meg egymással egy kétszobás lakótelepi lakásban. Kíváncsiak voltak a Scorpionsra, de végül nem tudták megvárni a koncert végét: elkezdett sötétedni, és Erzsi amúgy sem bírja a nagy tömeget. Így pár szám után hazaindultak. A koncertlátogatás még így is szép élmény volt számukra, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Erzsi még fél évvel utána is erről beszélt, arra a a kérdésre válaszolva, hogy mit szeret csinálni a szabadidejében.

Erzsi és Éva csupán pár éve él egyedül olyan háztartásban, amelyet saját maguknak kell vezetniük. A két nő ugyanis értelmi fogyatékos, emiatt pedig korábban nem is élhettek egyedül, bizonyos dolgokban pedig állandó segítségre szorultak.

Az értelmi fogyatékos embereket az különbözteti meg az átlagembertől, hogy valamennyivel alacsonyabb az intelligenciaszintjük, illetve nehezebben tudnak kommunikálni a külvilággal. Emiatt sokan közülük nem hozhatnak önálló döntéseket, rokonaik vagy gondnokuk dönt helyettük még az olyan egyszerű kérdésekben is, mint a bevásárlás. Magyarországon közel 16 ezer fogyatékos él a számukra fenntartott állami gondozó intézetekben. Ezeket az intézményeket azonban a kormány az európai trendeknek megfelelően be akarja zárni, a lakókat pedig ki akarják költeztetni, úgynevezett támogatott lakásokba.

A kiköltöztetés ugyanakkor nagyon lassan halad. A kormány szerint alapból harminc évbe telik, mire minden intézetet bezárnak, ráadásul még ehhez képest is lemaradásban vannak. Egyelőre mindössze hat intézet indította el a kitagolási programját, a lakók tényleges költöztetése viszont még sehol nem indult el.

A civil szférában azonban több olyan programot is találni, amelyben már működnek fogyatékos embereknek szánt támogatott lakások. Ilyen például a Down Alaptívány SALSA-programja, amelynek egyik lakásában él Erzsi és Éva is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ABCÚG