Ha időben felismerik, elkerülhető a baba vakságaHír | 2014.09.08.

Akár a szemük világa is múlhat a koraszülött csecsemőknek azon, hogy az orvosok időben felismerik és kezelik-e náluk az esetlegesen kialakuló szemfenéki elváltozást. Évente hetven koraszülött baba látását mentik meg a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. A kezelésről és a problémáról szakértőt kérdezték.

Évente körülbelül száz koraszülött gyermeknél, azaz a 32. hét előtt született babák 10 százalékánál alakul ki szemfenéki elváltozás Magyarországon. Nagyon fontos, hogy időben elkezdődjön az ilyen problémával küzdő csecsemők kezelése, így jó eséllyel kerülhető el ugyanis, hogy a gyermek elveszítse a szeme világát. A nemes küzdelemben elől jár a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája, ahol évente hetven koraszülött látását mentik meg a Peter Cerny Alapítvánnyal közös, Csecsemő-Szem-Mentő program keretében. A nemes küzdelemről dr. Maka Erika gyermekszemészt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika Gyermekszemészeti Osztályának vezetőjét kérdezték.

Magyarországon az egyetemi centrumokhoz kötődő intézményekben (Szeged, Pécs, Debrecen, Budapesten a Semmelweis Egyetem és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja) kezelik azokat a babákat, akiknél a koraszülöttség miatt alakult ki szemfenéki elváltozás. „Nagyon sok tényező kell, hogy együtt álljon a baba gyógyulásához, ami nemcsak az időben elkezdett kezelésen múlik, hanem a baba egészségügyi állapotán is. A vakság az estek nagy százalékában megelőzhető, de sajnos évente egy-két koraszülött gyermek még így is megvakul” – mondta el az mno.hu-nak dr. Maka Erika.

„Mivel Magyarországon nagyon jó a neonatológiai (újszülött-) ellátás, így nem indokolt, hogy minden 37. hét előtt született (koraszülött) babánál elvégezzék a szemfenékvizsgálatot, de a 32. hét előtt, vagy az 1500 gramm alatt világra jött csecsemőknél ez törvényi kötelezettség. Az első vizsgálatot elegendő a 31-36. hét között elvégezni, majd ezt követően egy-két hetente kell ismételni egészen a 40-45. hétig. Megnyugodhatnak a szülők, ugyanis az ország minden koraszülött osztályán van szűrés, így a probléma időben felfedezhető” – emelte ki a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy ehhez a vizsgálathoz nem feltétlen van szükség szemfenékkamerára.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO