Ha elkötelezett dolgozóid vannak, nem lesz HR-krízis a cégednélHír | 2016.09.04.

A HR szakma óriási erőfeszítéseket tesz, hogy meggyőzze a menedzsmentet, megéri az elkötelezettséget erősítő felelős magatartás. Az egyik fő érv, hogy a felelős foglalkoztatónak elkötelezett dolgozói vannak. És ahol ilyen munkavállalók dolgoznak, ott nincsenek emberi erőforrás problémák és hiányosságok - mondta a HR Portálnak adott interjúban Tarnai Tamás, a Suzuki Zrt. HR Igazgatója. A munkaerőhiány kellős közepén nem kérdés mekkora jelentőséggel bír ez a tény.


- Időszerű-e Ön szerint a felelős foglalkoztatásról beszélni?

Minden eddiginél időszerűbb ma Magyarországon a felelős foglalkoztatásról beszélni. Ott stabil ugyanis a munkaerő helyzete, ott nincsenek emberi erőforrás problémák és hiányosságok, ahol a legelkötelezettebbek a munkavállalók. A felelős, gondoskodó munkavállalói hozzáállás pedig igen fontos része annak, hogy ez a fajta elkötelezettség egy vállalat munkaerő állományában a cége iránt kialakuljon. Most, amikor komoly munkaerőhiányról beszélünk Magyarországon, különösen felértékelődik az ilyen munkáltatói magatartás és hozzáállás. Mi több, meggyőződésem szerint a munkavállalókért folytatott versenyben csak azok a foglalkoztatók lesznek sikeresek és tudják majd biztosítani a működésükhöz szükséges munkaerőt, akik így gondolkodnak.

- Mit jelent önnek a felelős foglalkoztatás és mitől felelős egy foglalkoztató?

Magában a szóban is benne van a jelentése; a munkáltató felelősséget vállal a munkavállalóiért és az alkalmazásuk szinte minden tényezőéjért. Tágabb értelemben pedig én a felelős foglalkoztató fogalmába beleértem a társadalmi felelősségvállalást, a fenntartható működés iránti elkötelezettséget és környezetvédelmet is.

- Mitől felelős Ön mint foglalkoztató?


Attól leszünk felelős foglalkoztatók, ha különös gondossággal kezeljük a törvényes foglalkoztatás feltételeinek a megteremtését, ügyelünk a munkahelyi környezetre, az egészséges foglalkoztatásra, támogatjuk a képzéseket, a társadalmi felelősségvállalási programokat, az önkéntességet, célul tűzzük ki a fiatalok foglalkoztatását és minden hátrányos helyzetű csoport foglalkoztatását, valamint az időskorúak foglalkoztatását, végezetül pedig, de nem utolsó sorban családbarát, és jó munka-magánélet egyensúlyú foglalkoztatást biztosítunk.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU