Ha a megváltozott munkaképességű személy vállalkozikHír | 2013.01.23.

A megváltozott munkaképességű személyek munkavállalóként történő foglalkoztatása esetén a munkaadók számos kedvezménnyel élhetnek, míg a munkavállalóknak kereseti korláttal kell számolnia.

Kevesebb szó esik viszont a megváltozott munkaképességű vállalkozókról. A következőkben az ő társadalombiztosítási jogállásukkal, illetve esetleges kedvezményeikkel foglalkozunk.
 
Ami a társadalombiztosítási jogállást illeti, azt elsősorban az határozza meg, hogy az érintett milyen ellátásban részesül, illetve részesült.

Azon kevesek, akik még továbbra is rokkantsági járadékban részesülnek, és e mellett folytatnak vállalkozói tevékenységet, sajátjogú nyugdíjasnak tekinthetők és ennek megfelelően egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülnek.

Ezzel szemben, ha rokkantsági ellátást vagy rehabilitációs ellátást kapnak, akkor biztosított vállalkozóként biztosítottak és havi minimális adó és járulék fizetésére kötelezettek, feltéve, hogy nem rendelkeznek heti 36 órát elérő jogviszonnyal.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ