„Győzködtem, hogy ne szégyellje a kopaszságát, a többi gyerek is átesett már ezen”Hír | 2017.02.16.

Daganat, leukémia: olyan szavak, amelyeket soha, semmilyen körülmények között nem akar olvasni egy szülő a gyermekével kapcsolatban. Azok azonban, akik már átélték ezt a sokkot, nem érnek rá ezen gondolkodni. Fontos feladatuk van: mindent megadni gyermeküknek ahhoz, hogy a kicsi testileg-lelkileg könnyebben átvészelje a kórházban töltött időt.

Húsz évvel ezelőtt egy édesanya ült aggódva a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika folyosóján. Sokat figyelte, hogyan dolgoznak az orvosok, milyen műszerekkel, milyen körülmények közt gyógyítanak. Takácsné Stalter Judit nem felejtette el, mennyit tettek itt a gyermekéért. Férjével együtt először adományokkal igyekeztek viszonozni ezt, de úgy érezték, ennél több kell. Mint oly sok alapítvány, az Együtt a Daganatos Gyermekekért története is így, egy érintett családdal kezdődött. Judit és férje, Takács Gábor 1999-ben hozták létre az alapítványt, és ma már a klinikával szemközt, egy kis irodában dolgoznak. Közel háromezer gyermeknek segítettek már, de sok műszert, berendezést is beszereztek már a kórháznak, helyiségeket újítottak fel.

Itt mindenki átesett ezen

A budapesti központban Judit lánya, Takács Katalin – irodavezető, programszervező, kampányfelelős és „amolyan mindenes” – fogad bennünket. Mellette Markó Nikolett koordinálja a rászoruló családok támogatását, hozzá futnak be a segélykérő levelek. Bőven van kinek segíteni, mert a betegség általában csak az egyik gond ezekben a családokban. Az egyik szülő általában kiesik a munkából, és bár a kezelések ingyenesek, sok a pluszkiadás. De van, akinek már egy bicikli is rengeteget jelent… „Máténál agydaganatot diagnosztizáltak, és nagyon kevés időt jósoltak neki az orvosok” – ezt már Judit, az alapítvány kiskőrösi rehabilitációs központjának vezetője meséli.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NLCAFE.HU