Gyorsabban érzékelik a mozgást az autista gyerekekTanulmány | 2013.05.28.

Egy kisebb kutatás eredményei szerint az autista gyerekek az egyszerű mozgásokat sokkal gyorsabban érzékelik, mint az egészségesek.

A tudósok szerint ez az extrém mozgásérzékenység közvetlen kapcsolatban lehet az autizmussal együtt járó komplex szociális és viselkedésproblémákkal, továbbá segíthet megmagyarázni azt is, hogy a fejlődési rendellenességekben szenvedő emberek miért olyan érzékenyek a zajokra és éles fényekre. Az autizmust a legtöbben szociális rendellenességnek tekintik, mivel az autista gyerekeknek gyakran vannak gondjaik a szociális érintkezéssel.

„Azt azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mindent, amit a körülöttünk lévő világról tudunk, az érzékeinken keresztül tudjuk” – nyilatkozta Duje Tadin, a Rochester Egyetem agy- és kognitív tudományok szakos tanársegédje. „Az érzékelésben fellépő rendellenességek komoly hatással lehetnek a szociális kommunikációra.” A mostani kutatásban 20 autista és 26 egészségesen fejlődő 8 és 17 év közötti gyerek vett részt. Mindannyiuknak egy mozgó fekete és fehér vonalakat bemutató videoklipet kellett végignézniük, a tudósok ugyanis ennek segítségével tudták meghatározni, milyen gyorsasággal érzékelik a mozgást.

Az eredmények szerint az autista gyerekek közel kétszer gyorsabban érzékelték a mozgást, mint az egészségesek. Még a legrosszabbul teljesítő autista résztvevő eredménye is közel ugyanolyan volt, mint egy átlagosan teljesítő egészséges kisgyereké. Korábbi vizsgálatok rámutattak, hogy az autisták általában tisztábban és jobban érzékelik az állóképeket, azonban ez az első eset, hogy a mozgásérzékelés gyorsaságát is sikerült megfigyelni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO