Gyógymód nincs, csak egyre több betegTanulmány | 2014.05.29.

A betegség négyszer annyi nőt érint, mint férfit, kezelés létezik, de a kór egyelőre gyógyíthatatlan. Egyre többen szenvednek a rejtélyes betegségben, a világon 2,3 millióan, Magyarországon 8-10 ezren. Május utolsó szerdája a szklerózis multiplexes betegek világnapja.

Az elmúlt öt évben 10 százalékkal növekedett a szklerózis multiplexes (sm) betegek száma, a világon már 2,3 millióan, Magyarországon 8-10 ezren szenvednek a kórban. A testet legyengítő, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség négyszer annyi nőt érint, mint férfit; a legfrissebb kutatások szerint ennek oka a két nem közötti agyi eltérés. A Washingtoni Egyetem Saint Louis-i orvosi karának tudósai több S1PR2 jelű fehérjét találtak nőstény egerek és szklerózis multiplexben elhunyt nők agyában, mint a hím egerek, illetve a betegségben elhunyt férfiak agyában – számolt be róla korábban a BBC. Azt sajnos egyelőre nem tudják, ennek mi az oka, de a felfedezés is sokat lendíthet a gyógyszerek kifejlesztésén.

Az sm a központi idegrendszer gyulladásos betegsége, amely különféle tüneteket, zsibbadást, járási nehézségeket és látásromlást okoz, ezek időnként erősödnek, máskor csillapodnak. Kezelés létezik, ám a kór gyógyíthatatlan. Oka ismeretlen, az orvostudomány annyit tud, hogy az idegsejteket szigetelő mielin fokozatos sorvadása figyelhető meg a betegeknél, ami zavarokat okoz az agy és a gerincvelő üzeneteinek a test többi részébe juttatásában. Mivel az orvosi képalkotó eljárással készült agyi felvételeken nehéz észrevenni a korai jeleket, azt sem egyszerű eldönteni, hogy az első tüneteket észlelő páciensnél sm alakul-e ki, vagyis el kell-e kezdeni a kezelését.

Alváshiány és ételmérgezés is okozhatja?

A betegség oka egyelőre ismeretlen, a tudósok csak tapogatóznak. Amerikai kutatók a jó alvás ismérveit vizsgálva rájöttek, hogy a szklerózis multiplexes betegek tünetei súlyosbodhatnak az alváshiánytól – tette közzé korábban a BBC internetes kiadása. Bár a felfedezés tovább bővítheti az ismereteinket a kórról, ám további vizsgálatok szükségesek, amelyek az alváshiány és a rejtélyes betegség összefüggéseit vizsgálják.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO