Gyógyászati segédeszköz centrum épül Heves megyébenHír | 2012.05.17.

Szeptemberben, a Heves megyei Atkár Tass-pusztán kezdi meg működését a rehabilitációs szakemberek továbbképzését, valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzését biztosító, Gyógyászati segédeszköz Logisztikai, Informatikai és Oktatási Központ. A beruházástól a szakértők az érintettek életminőségének javulását várják.

Az előzetes tervek szerint szeptemberben kezdi meg működését a magyarországi rehabilitációs szakembereket továbbképző és az érintettek eszközhasználatát információval, kölcsönözhető kellékekkel, valamint szervizelési lehetőségekkel támogató központ. A 883 négyzetméteres, kétszintes épületben raktárbázist, szálláshelyeket, az eszközhasználat gyakorlását segítő akadálypályát és a hétköznapi életet könnyítő megoldásokkal felszerelt, korszerű mintalakást is kialakítanak.

A centrum létrehozásának legfőbb oka, hogy Magyarországon a fogyatékossággal élőket támogató technológiák ismertségében mind a rászorultak, mind pedig a szakemberek körében hiányosságok tapasztalhatók. „Az új központ a rehabilitációs folyamat összes résztvevőjének segít az egyéni szükségletekhez és a lehetőségekhez igazított technológiák elsajátításában, megtalálásában" – olvasható a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal sajtóközleményében.

A szolgáltatások informatikai hátterének fejlesztésére egy új adatbázist is létrehoznak, amely tartalmazni fogja az eszközigényeket, az együttműködésben részt vevő szervezetek kínálatát, beszerezhetőségük, kölcsönözhetőségük feltételeit, valamint a termékadatokat és a legfontosabb állapotjellemzőket egyaránt. A rendszer csatlakozni fog az egyre bővülő EASTIN (Támogató Technológiák Európai Információs Hálózata) nemzetközi adattárhoz, amely már magyar nyelven is olvasható. 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG