Gyermekbénulás: amitől az egész világ rettegettHír | 2014.11.03.

Százéves lenne a járványos gyermekbénulás elleni küzdelem egyik vezető alakja, Jonas Salk, amerikai immunológus.

"Félelemmentesen élni, ez a legerősebb az összes érzelem közül..." - ezt maga a tudós mondta a Los Angeles Times-nak, és hozzátette: "...megtanultam, mennyire fontos, hogy az embereket megszabadítsuk a félelmeiktől." A gyermekbénulás a 19. század végétől valóban rettegésben tartotta a világot. A poliovírusok évente sok ezer embert támadtak meg, a fertőzés halálos kimenetelű is lehetett, de még többen maradandó károsodást, bénulást szenvedtek.

A Wikipedia angol szócikke is azt emeli ki Salk kapcsán, hogy a második világháború után az atombombán kívül az amerikaiak a legjobban a gyermekbénulástól tartottak. A súlyos helyzetet jelképezte, hogy az 1945-ben elhunyt amerikai elnök, Franklin Delano Roosevelt is a betegségben szenvedett.

Kollégái nem szerették

Salk évtizedekig kutatott laboratóriumában, mielőtt 1955-ben előállt az első védőoltással, amely a súlyos betegség visszaszorítására végre alkalmas volt. Ráadásul rendkívül sikeresen: mára az ipari országok többsége az Egészségügyi Világszervezet szerint mentesek a poliótól.

A felfedezés után valódi sztár lett a tudósból hazájában, aki október 28-án töltötte volna be századik életévét. A kollégái viszont nem szerették. Soha nem kapta meg például a Nobel-díjat, de nem került be még az USA tudományos akadémiájára sem: a National Academy of Science nem választotta ugyanis a tagjai közé.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA