GYEREKNAP a LOKÁLBANEsemény | 2012.05.30.

Május utolsó vasárnapja egy olyan szempontból is különleges nap, amikor minden szülő elfogadja, sőt mi több szereti, ha hangos a gyermeke. Hogy is nézne ki egy gyereknap csendben?

Ez a hangos jókedv volt mérhető a VII. kerület Dob utca 18. szám alatti Lokál bárban is. A hely lelkes tulajdonosai és kedves munkatársai találkozva a REHABJOB.hu ügyvezetőjével mertek, nem is olyan régen, egy merészet álmodni. Álmukat megvalósítva egy rendhagyó, integrációs gyereknapot varázsoltak a budapesti romkocsmába.

Az ötlethez csatlakozott a MEREK (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja), akik kerekes székes akadálypályát állítottak fel; a Láthatatlan Kiállítás lelkes csapata, a helyszínen kialakított akadálypályájukkal; az RKA (Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány Főigazgatósága), drog prevenciós előadásukkal; és a vagány gördeszkás srácok, akik fél csőben mutattak be hajmeresztő gyakorlatokat, majd váltak gyöngéd és türelmes mentorokká, ha a kezdők is ki akarták próbálni magukat egy másik szerepben.

Ezen a napon itt mindenki átélhette a másik helyzetét, kérhetett és kaphatott tanácsot, segítséget, egyszóval közelről tapasztalhatta az integráció fontosságát. A Lokálos gyereknap különleges volt, mert egész végig finoman tanított. Kezdődött már azzal, hogy a megjelent gyermekeknek a fele sajátos nevelési igényű volt. Az ő meghívásukról a nyíregyházi DOWN Egyesület gondoskodott, aki számos speciális – és többségi iskolával tart fenn élő kapcsolatot az oktatási-integrációs programja révén.

Miközben a bográcsban főtt a paprikás krumpli és a gulyásleves, élő zenére táncolt a közönség a Dalmesterek, ef Zámbó Happy Dead Band, Bambi Beatz és Dr. Melancholia közreműködésével, addig Márti néni megállás nélkül arcot festett, s így, szinte észrevétlenül, lett elvarázsolva a meghívott gyerekek és családok sora. A gyöngéd segíteni akarás folyamatosan jelen volt!

Egy biztos, velük jövőre, ugyanitt találkozhatunk!