Gyenesdiás akadálytalan: új szolgáltatás mozgássérülteknekHír | 2014.08.09.

Szerencsés adottságú település Gyenesdiás. Gyönyörű környezetben, a Balaton nyugati partján, a Keszthelyi-hegység lankáira épült. Július 24-től a Diási Játékstrand még ismertebb lesz akadálytalan mobilstégével és vízi lejárójával. A létesítmény támogatója elsősorban az Európai Unió és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, másodsorban a Darányi Ignác Terv a helyi Tourinform szervezettel együtt.

A múlt év EU-témája az akadálytalan turizmus fejlesztése volt. A magyar strandok és termálvizek többségét már ellátták segédeszközökkel mozgáskorlátozott látogatók számára, de természetes tavaink és folyóvizeink gazdái, gondozói, kezelői eddig egyáltalán nem fordítottak figyelmet erre. A strandokhoz a lejárókat egészséges emberek számára tervezték, ezért az időseknek vagy a mozgásukban korlátozottaknak a vízbe jutás eddig elérhetetlen volt. Egy magyar kisvállalkozás, a Holiday Sport Centrum Kft. segített kétféle megoldással. Az érintett személyt akár rögtön a 80 cm-es vízmélységbe képes eljuttatni úgy, hogy átül egy biztonságosan kialakított másik eszközbe, átemelő liftbe. Kezelése egyszerű, akár a mozgássérült, akár a kísérője percek alatt megtanulhatja. Az eszközt egyaránt használhatják a kerekes székesek, idősek, végtaghiányok, mozgáskoordinációs zavarokkal küszködők, sőt, azok is, akik félnek, hogy megcsúsznak a vízbe lépés közben.

A gyenesdiási megoldáshoz nincs szükség kezelő személyzetre, a vízbe jutáshoz bárki maga irányíthatja a szerkezetet. A berendezést ellátták segélyhívóval, amelyik baj esetén riasztja az úszómestert vagy a vízi mentőt. Kisebb vízállású területen (aszály idején vagy sekélyebb partszakaszoknál) sem érinti a vízszint csökkenése.

A turizmust tekintve e szolgáltatással újabb vendégkört lehet fogadni. A településen remény szerint több lesz az ott éjszakázó, ami akár látványosan gyarapíthatja az idegenforgalmi bevételeket. Remény szerint további hét településen adnak át pályázati pénzből létesített vízi lejárókat, például Ábrahámhegyen, Badacsonytomajban, Balatonfűzfő két strandján, Balatonudvari két pontján, Kővágóőrsön, Révfülöp két lejáróján és Zánkán.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INFOVILÁG