Gyakoribb a trombózis ízületi gyulladás esetén Hír | 2013.08.19.

Az ízületi gyulladásban szenvedőknél háromszor akkora a trombózis kockázata – olvasható egy tajvani tanulmányban. A betegeknek szenvedést okoz a mozgás, így a mindennapi tevékenységek is kihívást jelentenek.

A The Daily Telegraph online kiadása beszámolt az Annals Of The Rheumatic Diseases című szaklapban megjelent kutatás eredményeiről, melyek szerint az artritiszben szenvedőknél megháromszorozódik a lábak mélyvénás trombózisának kockázata. A láb vénáiban ilyenkor vérrög keletkezik, amely elzárja a keringést.

Az artritisz a szervezet krónikus gyulladásos megbetegedése, mely az ízületekben okozza a legnagyobb fájdalmat. Nőknél több mint háromszor olyan gyakran fordul elő. A betegeknek szenvedést okoz a mozgás, így a mindennapi tevékenységek is kihívást jelentenek.

Kétszer nagyobb náluk az embólia kockázata is

A betegség szövődményei között ismeretes a tüdő, a szív és az erek ödémás duzzanata és a csukló alagútszindrómája. Kétszer gyakoribb náluk az embólia kockázata is, mely a tüdő verőerének elzáródását jelenti. A kutatók szerint annak a veszélye, hogy a mélyvénás trombózisos vagy tüdőembóliás beteg a diagnózistól számított harminc napon belül meghal, 11 és 30 százalék közé esik.

A tajvani Kínai Orvostudományi Egyetem csaknem 30 ezer ízületi gyulladásos beteget vizsgált, átlagéletkoruk a diagnózis idején 52 év volt. A kontrollcsoport közel 117 ezer, nem artritiszes személyből állt. A betegeknél gyakrabban fordultak elő egyéb tünetek, például magas vérnyomás, cukorbaj, magas koleszterinszint, szívbaj és csonttörések. Ám ha ezektől eltekintettek, még mindig sokkal nagyobb volt az artritiszeseknél a vérrögképződés kockázata.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL