MEREKHír | 2011.09.22.

2008. szeptember 1-jén Intézményünk elindította a TÁMOP-1.4.2-07/1.-2008-0001 „Mozgássérült emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat” című, Guruló elnevezésű projektjét.

A GURULÓ Műhelyek szolgáltatásaival a fogyatékos, mozgássérült emberek önálló életvitelét szeretné szolgálni. A MEREK az ország minden régiójában egy-egy, az életvitelt segítő eszközöket javító és átalakító műhelyt hozott létre, amelyek arra hivatottak, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára sorozatban gyártott segédeszközöket javítsák, karbantartsák, megfelelő felmérés után pedig személyre szabva átalakítsák, tanácsadással segítsék a mozgáskorlátozott emberek életminőségének javítását, valamint kölcsönzési hálózat fenntartásával innovatív módon közelítsék meg a segédeszközök rugalmas és személyre szabott használatát. A műhelyekhez tartozó műszaki szakemberek, szakorvosok és mozgásterapeuták a Magyarországon is bevezetésre kerülő FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályozása) módszer alapján végzik el az átalakításhoz szükséges felméréseket, így biztosítva, hogy a szolgáltatás szakmailag megalapozott és egyénre szabott legyen. A MEREK tapasztalatai szerint a megfelelő segédeszköz kiválasztását megelőző kipróbálások, átalakítások sok család életvitelét könnyítik meg.

A Guruló műhelyekben igénybe vehető javítások és kölcsönzési rendszer valamennyi szociális, oktatási és egészségügyi intézmény számára figyelemre méltó, újfajta szolgáltatási formák, amelyek hozzájárulhatnak a szociális szolgáltatások gazdagításához, a segédeszközpark átalakításához, valamint költséghatékony működési rendszer kialakításához.


Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ