A szakmában való jelenlét gondolkodásváltozást segíthet előHír | 2011.07.28.

A Tanuljunk egymástól! program elérte, hogy mára fogyatékossággal élő embereket is foglalkoztat a Budapest Film Zrt., a Zalaegerszeg TV és az új Csömöri Objektív web tévé. A munkáltatók és a munkavállalók egymásra találásáról a DocuArtban Liling Tamás, a program szakmai vezetője beszélt.

„A szakmában való jelenlét gondolkodásváltozást segíthet elő”– mutatott rá Liling Tamás, a program szakmai vezetője. A fogyatékossággal élő és roma származású emberek médiaiparban való foglalkoztatása erősítheti és serkentheti azt a bizonyos szociális szemléletváltást, melyről oly sokat hallani az elmúlt időkben.
 
A fogyatékos emberek képzése és foglalkoztatása című program az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatásával valósulhatott meg: első körben OKJ-s médiavégzettséget adó tanfolyamot végeztek el a jelentkezők, hogy ezt követően valódi munkatapasztalatot és állást szerezhessenek a médiában.  
 

„Az élet azonban mindent átrajzol”– utalt Liling azokra az akadályokra, amelyekbe a résztvevők elhelyezése során ütköztek. Eredetileg ez a szakasz médiaproduktumok önálló gyártását takarta, ám erre az Egyenlő Esélyekért Alapítvány nem nyert támogatást. Ráadásul a televíziós kapcsolatokkal kecsegtető, a Hálózat Televízió égisze alatt futó Körmédia Kft. partnersége is megszakadt Gáti Zoltán vezérigazgató váratlan halála után. A helyzetet nehezítette, hogy a vállalás értelmében a képzésen részt vett húsz főből minimum tízet el kellett juttatni a sikeres vizsgáig, hogy aztán legalább felük munkába is állhasson. Mivel a tervezett helyett (szerencsére) nem tíz, hanem húsz sikeres vizsga született, az elhelyezési vállalás is a duplájára emelkedett.  

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG