Gondolatok az állatterápiárólHír | 2014.07.31.

"Legyen kutya, macska, madár, hal vagy teknős, egy állat mindig hűséges és őszinte barát marad, akivel nem kell versenyezni, akár jót, akár rosszat hoz az élet."

A sorok dr. Boris Levinson amerikai gyermekpszichológustól, az állatterápia egyik úttörőjétől származnak, aki az 1960-as években dolgozta ki az állatasszisztált terápia alapjait. Kutatásainak apropóját kezdetben az a megfigyelés adta, hogy az egyik 9 éves páciense sokkal jobban meg tud nyílni, ha a kutyája is a szobában tartózkodik. 
 
Mára számos tanulmány bizonyította az állatok közelségének közérzetjavító, gyógyító hatását. Az állatterápiát napjainkban sikerrel használják többek között az idősek, szívbetegek, a daganatos betegségben szenvedők, az autista emberek, az ADHD-sok és az Alzheimer-kórosok esetében, de akár mozgássérült emberek számára is hatásos lehet, hiszen pl. a lovasterápia javíthatja a fizikai erőnlétet, az egyensúlyérzéket, valamint a rugalmasságot is.
 
Leggyakrabban ugyan lovakkal, kutyákkal és macskákkal szoktak dolgozni, de szinte minden állatnak lehet gyógyító hatása, ráadásul önmagában az állattartás is számos pozitív változást okozhat.