Gépkocsivásárláshoz 1700 fogyatékos ember kért támogatástHír | 2013.01.04.

Gépkocsivásárláshoz csaknem 1700 fogyatékos ember kért támogatást, közülük minden negyedik látás- vagy hallássérült, értelmi fogyatékos vagy autista – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI megkeresésére.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy korábban csak a mozgásukban korlátozottak kérhettek állami forrást autóvásárláshoz, de a tavalyi jogszabályváltozásnak köszönhetően kibővült a jogosultak köre, így azok (illetve az őket szállító hozzátartozóik) is benyújthattak kérelmet, akik más jellegű fogyatékosságuk miatt nem tudják igénybe venni a közösségi közlekedést.

A tárca összesítése szerint 1694-en nyújtották be a személygépkocsi-szerzési támogatás iránti kérelmüket a szociális és gyámhivatalokhoz, az ezekről szóló döntéseket várhatóan még ebben a hónapban ismertetik. A támogatás felhasználására az érintetteknek három hónap áll majd rendelkezésére.

A kérelmezők 72 százaléka mozgásszervi, 12 százaléka látási, 5 százaléka hallási, 7 százaléka értelmi fogyatékos ember, 3 százaléka autista, a többiek halmozottan, vagy egyéb módon fogyatékos emberek.

Az új szabályozás értelmében a korábbi 300 ezer forintos támogatási összeget használt autó esetében 600 ezerre, új gépkocsinál 900 ezerre emelték. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a támogatással – az eddigi legfeljebb négy év helyett – öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZEGEDMA