Genetikailag védve vannak a nők az autizmussal szemben?Hír | 2013.05.18.

A fiúk között négyszer nagyobb gyakorisággal fordul elő az autizmus, mint a lányok körében. A szakterületen ez az egyik legnagyobb rejtély. Sokan ezt a genetikai hajlam nemi különbségeire vezetik vissza. Egyes szakemberek szerint nőnek lenni bizonyos fokú genetikai védelmet jelent az autizmussal szemben - írja a Fox News.

Eközben más szakemberek azt mutatták ki, hogy a lányok és a fiúk szociális információfeldolgozása között hatalmas különbségek vannak, ami eltérő viselkedéshez vezet a más emberekkel való interakció során.

Az már régóta ismert tény, hogy a fiúknál gyakoribb a betegség, mégis a lányok esetében sokkal súlyosabb. A magasabb intelligenciaszint tekintetében a fiúk gyakran megelőzik a lányokat.

A betegség előfordulása tekintetében a nemi különbségek megértése nagyon fontos a megfelelő diagnózis és kezelés kialakítása érdekében. Jelen kutatás keretében száz 3-18 év közötti lányt vizsgáltak meg, akik közül 47-et diagnosztizáltak autizmussal. Az autisták 80 százalékánál emellett ADHD-t, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás zavart is felfedeztek. Gyakorlatilag az összes résztvevő valamilyen mértékű depresszióval, szorongással és családi problémákkal küzdött.

A kutatók azt feltételezték, hogy a fiúk bizonyos genetikai, hormonális okok miatt jóval sebezhetőbbek, ezért fordul elő náluk gyakrabban az autizmus. Genetikai szempontból azonban egyre több a bizonyíték, hogy a fiúk nem fogékonyabbak az autizmusra, inkább az, hogy a lányok védettek ellene.

A Yale kutatói most azt találták, hogy a lányok esetében kétszer annyi a genetikai mutációval összefüggő autizmus, mint a fiúknál. Így a megállapítás még több kérdést, további vizsgálatok szükségességét veti fel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS