Genetikai rizikó a 2-es típusú cukorbetegségbenHír | 2014.08.23.

A Diabetes Prevention Program (DPP) prediabeteszes betegekben vizsgálta a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A betegeket placebo, metformin vagy intenzív életmód kezelésű csoportokban randomizálták. A DPP összesen 3234, csökkent glukóztoleranciájú vagy emelkedett éhomi vércukorszintű résztvevő adatait dolgozta fel, akiknek életkora >25 év, BMI>24 kg/m2.

Jelen tanulmányban a DPP-be bevont betegek közül 1416 gesztációs dibeteszes kórelőzménnyel nem rendelkező, valamint 356 gesztációs diabeteszes anamnézisű nő adatait elemezték, 1102 beteg esetében genetikai vizsgálat történt. Egyéni genetikai kockázati score-t (GRS) állítottak fel a betegeknél, mely a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért ismerten felelős 34 egypontos nukleotid polimorfizmust (single nucleotide polymorphism SNP) vizsgálva adott egy pontértéket, illetve ugyanezen betegeknél felmérték a béta sejt funkciót is.

Az ismert gesztációs diabeteszes kórelőzményű (GDM-es) nők 71%-val nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek a nem GDM-es kórelőzményű nőkkel összehasonlítva. Az intenzív életmód mindkét csoportban egyformán csökkentette a cukorbetegség kialakulásának a valószínűségét (53 vs. 49%-os rizikócsökkenés). A metformin alkalmazása azonban az ismert GDM-es anamnézisű betegek között jobban csökkentette a diabetesz kialakulásának rizikóját a nem GDM-es kórelőzményű nőkhöz képest (50 vs. 14% rizikócsökkenés).

Tovább az eredeti cikkhez

Forrás: MEDICALONLINE.HU