Frissült az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatója Hír | 2013.03.13.

Frissült az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatója a 2013. január 1-jét követően fizetendő rehabilitációs hozzájárulásról illetve az ellátásban részesülőket illetően

Főbb pontok:

- 2013-ban is 964500.-Ft/év/fő a rehabilitációs hozzájárulás összege

- A jelenlegi felülvizsgálati időpontok csúszhatnak, így időpontjuk nem a megváltozott munkaképesség lejárati időpontja, addig a korábbi egészségkárosodás mértékét megállapító papírok érvényesek!

aki már 2012. január 1-jét követően átesett a komplex felülvizsgálaton, az a rehabilitációs szakigazgatási szerv által kiadott határozatával tudja megváltozott munkaképességét és ellátásának megnevezését igazolni! Aki még nem esett át 2012. január 1-jét követően komplex felülvizsgálaton, az régebbi határozatával valamint a nyugdíjfolyósító igazgatóság által kibocsájtott tájékoztató benyújtásával tudja igazolni részesül-e valamilyen ellátásban.

- A súlyos hallássérültnek, értelmi fogyatékosnak, valamint súlyos mozgáskorlátozottnak minősülő, össz-szervezeti minősítéssel nem rendelkező, és fogyatékossági támogatásban nem részesülő személy 2013. január 1-től nem tekinthető a foglalkoztatási kötelezettség tekintetében megváltozott munkaképességűnek.

Lehetőség van azonban arra, hogy az érintettek hatósági bizonyítványt kérjenek egészségi állapotukról, vagy fogyatékossági támogatást igényeljenek. A hatósági bizonyítvány iránti kérelmet az illetékes megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervénél (rszsz), a fogyatékossági támogatás iránti igényt  a Magyar Államkincstár illetékes területi szervénél kell benyújtani. Ha a hatósági bizonyítvány legfeljebb 60%-os egészségi állapotot, vagy a Magyar Államkincstár határozata  fogyatékossági támogatásra való jogosultságot igazol, a fogyatékos munkavállaló továbbra is figyelembe vehető a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésében.

- 2013. január 1-jétől a rokkantsági ellátásban részesülő személy sem vehető álláskeresőként nyilvántartásba!

Tovább az eredeti tájékoztatóra

Forrás: ÁFSZ.HU