Forradalmi jármű kerekesszék helyettHír | 2012.03.21.

A mozgássérülteknek kifejlesztett járgány alapjaiban változtathatja meg a mozgási nehézségekkel rendelkezők életét.

Yusuf Akturkoglu, öt évvel ezelőtt bénult le, amikor egy szerencsétlen balesetben leesett egy lóról. Most a török tudósok által kifejlesztett, Segway-hez hasonló járművel közlekedik, ami szinte teljes életet biztosít neki. A Tek Robotic Mobilization Device névre hallgató készülék nagyszerűsége nem csak abban rejlik, hogy segítség nélkül mozoghat a beteg, hanem abban is, hogy álló helyzetbe képes juttatni használóját, ami a gerincsérült emberek általános egészségi állapota szempontjából rendkívül fontos.

A kerekesszékek használatának egyik legnagyobb gátja, hogy elölről kell megközelíteni és beszállni, ami egy mozgássérült személy számára egyedül szinte megoldhatatlan feladat. Bele kell vetniük magukat az ülésbe, ami további veszélyforrásokat rejt, illetve majdnem minden esetben segítség mellett oldható csak meg a beszállás. A Tek RMD fejlesztői egy teljesen új megközelítés mellett alakították ki a járgányt, aminek egyik legfontosabb hozadéka, hogy a derékra rögzítendő speciális övrendszerrel egyedül, biztonságosan tudják használni. A felálláshoz a gázrugós, rásegítéses rendszer miatt csak minimális erőkifejtésre van szükség, és így akár több órát is eltölthetnek álló helyzetben, ami javítja a test vérkeringését, erősíti az izomzatot, arról nem is beszélve, hogy így az illető szemmagasságba kerül embertársaival, ami pszichológiai szempontból nem elhanyagolható.

A Tek RMD segítségével minden olyan általános élethelyzet megoldható, ami egy hagyományos kerekesszékben ülve lehetetlen lenne. A mellékelt távirányító miatt akár mindkét kezet lefoglaló tevékenység is végezhető, a munkavégzés, tanulás, vagyis szinte minden sokkal könnyebb így. A jármű dimenziói szándékosan kicsik, pontosan azért, hogy egy könyvtárban, üzletben, akár egy rámpán könnyedén elférjen. Az Tek RMD (öt méretben) hamarosan piacra kerül Törökországban, amivel egy időben a fejlesztő cég keresi a további lehetőségeket az USA és Európa területén. Az ára 15 ezer dollár, vagyis átszámolva kb. 3 millió 360 ezer forint, ami brutális összeg ugyan, de a vállalat bízik a helyi egészségbiztosítók támogatásában is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ