Forradalmi áttörés: újra érezhetnek a mozgássérültek | 2016.10.18.

A DARPA kutató csapata elsősorban a robotokhoz kapcsolódó fejlesztéseiről lehet ismert, pedig futnak náluk olyan projektek is, amelyek az emberiség szempontjából még nagyobb jelentőségűek. Az egyik ilyen a mozgássérültek mobilizálása, aminek első lépése az volt, hogy a bénult végtagokkal rendelkező alanyok agyi hullámokkal legyenek képesek robotkarok vezérlésére.

A csapat a Pittsburghi Egyetemmel együttműködve most továbblépett, amivel azt szeretnék elérni, hogy a mozgásukban korlátozott, sőt, az érzékelésüket teljesen elvesztett emberek képesek legyenek újra érezni.

Ehhez szintén a korábban említett robotkart használják, amit elektródákkal és érzékelőkkel kötnek be közvetlenül az agyba.

A kísérletben résztvevő Nathan Copelanden már elvégezték az ehhez szükséges beavatkozásokat, ami a mellékelt videó szerint azt jelenti, hogy a szó szoros értelmében megfúrták a koponyáját. A művelet során az érékelőket a bal agyfélteke kérgének megfelelő részében helyezték el, amivel létrejön az összeköttetés az agy és a gépkar között.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: 24.HU