Fontos, hogy mindenki előtt megnyíljon a teljes élet lehetőségeSzakmai cikk | 2011.09.10.

A megváltozott munkaképességű emberek érdekvédelmét képviselő civil szervezetek és a munkaadók sokféle véleményt fogalmaznak meg, abban azonban egyetértés látszik, hogy szükség van ezeknek az embereknek a foglalkoztatásásra. A munkaerőpiac szereplői belátják azt is, nem csupán törvényi változás kérdése, hogy több tízezer honfitársunk előtt megnyíljon a teljes élet lehetősége.

Vegyes fogadtatása volt annak az adóváltozásnak, amely alapján 2010. január 1-jétől többszörösére nőtt a rehabilitációs hozzájárulás mértéke. Munkaügyi jelentések szerint a tavalyi év folyamán a cégek jelentős része még csak nem is tudott a változtatásról. Ennek oka leginkább az lehet, hogy Magyarországon 20 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató mikro- és kisvállalkozások fedik le a munkaerőpiac egy jelentős részét, így ez az adóváltozás ezeket a gazdálkodó szervezeteket nem is érintette. A fejlett országokban 30-40 százalékuk dolgozik, míg Magyarországon ez az érték 10 százalék körüli. A Trenkwalder Kft. évek óta sikerrel törekszik arra, hogy növelje a megváltozott munkaképességű dolgozóinak arányát. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról megkérdeztük Táborosi Leventét, a Trenkwalder Kft. munkaerő-kölcsönzési üzletágának helyettes vezetőjét.

- A Trenkwalder Kft. mióta alkalmaz megváltozott munkaképességű munkavállalókat?

- Cégünk a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában az első jelentősebb lépést még 2009-ben tette. Mivel partnereink jelentős része gyártás-termeléshez köthető, szolgáltatási portfóliónk szélesítése kapcsán merült fel egy önálló üzem létesítésének gondolata, mely képes kiszervezett feladatok ellátására. Ezen gondolati vonalon elindulva, adódott, hogy társadalmi szerepvállalásunk erősítéseként miért ne lehetne ezen üzemet úgy megvalósítani, hogy az alkalmas legyen megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatására.

Végül pályázatok útján elnyert támogatás segítségével 2009 januárjában nyílt meg az első, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzemünk Budapesten a XV. kerületben. A közel 1000 nm-es csarnokban azóta is sikerrel folyik a termelés, főként csomagolási és összeszerelési kiszervezett megbízásokkal. A kezdetben 30 fős létszám, mára több mint a duplájára emelkedett. Az üzem időközben akkreditált foglalkoztatóvá vált, a megbízásaink is egyre növekedtek, szolgáltatásainkat országos szinten elérhetővé tettük megbízóink részére. 2009 szeptemberében azonban egy kormányrendelet az akkreditációra épülő támogatási rendszer leállításával, azóta is tartó erőteljes megtorpanást eredményezett a közelmúltban még lendületben lévő szolgáltatásunkban.

2011-ben a kölcsönzött létszám dinamikus emelkedése mellett - köszönhetően az újabb megrendeléseknek - szükségessé vált az üzemi dolgozók létszámának növelése is, sőt a Borsod megyei Edelényben megnyitottuk újabb üzemünket, ahol közel 20 fő megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazunk. Ezen üzemünkben elsősorban figurális csokoládégyártási feladatokat látnak el a munkavállalók. Mindkét egységben dolgozik rehabilitációs megbízott, aki többek között egyéni rehabilitációs programok kidolgozásával is segíti a beilleszkedést, és a munkába való visszatérést.

A belsős létszám mellett természetesen a jelenlegi 10.000 fős állományunkban is találunk megváltozott munkaképességű kollégákat. A kölcsönzött megváltozott munkaképességűek helyzete azonban speciális, hiszen kölcsönzés esetén nem a kölcsönbeadó, hanem a kölcsönbevevő dönt a felvételekről. A kölcsönbevevő cégek csak egy kisebb része fogadja jelenleg pozitívan a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának gondolatát, hiszen számukra a kölcsönzés egy rugalmas és gyors foglalkoztatási lehetőség, mely nem illeszthető össze az ilyen típusú munkaerő reintegrációjához szükséges hosszabb távú feladatokkal. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy amennyiben a kölcsönbeadó és a kölcsönbevevő egymás partnereként, a munkavállalót is bevonva vállalja ezt a feladatot, akkor a kölcsönzésben történő foglalkoztatással is mindenki számára hasznos eredményt lehet elérni.

Tovább az teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL