Folytatódik az akadálymentesítésHír | 2013.04.17.

Több mint hétmilliárd forintot fordít a kormány azokra a fogyatékossággal élőket támogató programokra, melyekben a kerekesszékesek mellett kiemelt figyelmet kapnak a siketeket, a vakokat vagy éppen az autizmussal élőket segítő akadálymentesítések.

A mozgáskorlátozottak közlekedését lift, felhajtó segíti, más csoportoknak azonban kevésbé látható, de hasonlóan jelentős fejlesztésekre van szükség a közszolgáltatások igénybevételéhez vagy a mindennapi élet megkönnyítéséhez. A kormány ezért a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésre csaknem 1,5 milliárd forintot, a jelnyelvi tolmácsszolgálatok fejlesztésére 540 millió forintot, míg a kormányablakok fizikai akadálymentesítése 5,24 milliárd forintot fordít - tájékoztatta az MHO-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Közvetve az akadálymentesítést szolgálja az a modernizációra, felújításra valamint a nagylétszámú bentlakásos intézmények kisebbekre történő kiváltására fordított 17 milliárd forint is, mely az intézmények mozgáskorlátozott és értelmi fogyatékos lakóinak életét könnyíti meg. További több mint kétmilliárd forintot fordít a kormány a Velencei-tónál létrehozandó fogyatékos rehabilitációs fejlesztő központra és csaknem 3,5 milliárd forint jut a Vakok Állami Intézetének modernizálására, a vakok és gyengénlátók elemi rehabilitációjára és egy vidéki elemi rehabilitációs központ létrehozására.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ