Folyamatosan terjed az alattomos kórHír | 2015.01.05.

Közel nyolcszázezer diagnosztizált cukorbeteg él hazánkban, és legalább ennyien vannak, akik még nem tudnak róla, hogy diabéteszesek. A betegség egyik legnagyobb veszélye éppen abban rejlik, hogy kevés speciális tünete van, ezért nem derül ki időben.

Itt az új év, a fogadalmak ideje: a nagy karácsonyi dőzsölés után sokaknak akár életmentő is lehet a „Jövőre fogyókúrázom!” fogadalom. Életmentő, és ez nem túlzás, a súlyos elhízás ugyanis a dohányzásnál is jobban megrövidíti az életet – állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai, akik a világ legnagyobb tanulmányát készítették el a mértéktelen elhízás és a halálozás összefüggéséről. Magyarország nem áll jól: a 2009-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság 63 százaléka túlsúlyos. Az elhízás számlájára többek között olyan betegségek írhatók, mint a daganatos megbetegedések, a szívbetegségek vagy a cukorbaj.

Most ez utóbbival foglalkozunk részletesebben, mivel hazánkban is egyre többen szenvednek a veszélyes kórban. 1980 óta a duplájára emelkedett a kettes számú – felnőttkorban, különösen az elhízottaknál kialakuló – cukorbetegséggel küzdők száma.
– Magyarországon hozzávetőleg hét-nyolcszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és még körülbelül ugyanennyien vannak, akik nem tudnak róla, mert még nem derült ki a betegségük. Ez hihetetlenül nagy szám, összesen másfél millió érintett – mondta dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Ijesztő következmények

A cukorbetegség igen alattomos, szépen csendben, fájdalom nélkül képes tönkretenni a kis és nagy  ereket. – A magas vércukorszint nem fáj, nem érzi a beteg, viszont a tartós magas vércukorszint fennállása károsítja a szöveteket, elsősorban az ereket, idegeket. A legfontosabb kísérő szövődmények a szemészeti elváltozások, az úgynevezett retinopátia, mely vaksághoz vezethet. A másik ilyen kísérő szövődmény a nefropátia, amelynek következtében a vese felmondhatja a szolgálatot. Az idegek károsodása pedig neuropátiát okozhat, amelynek következtében egyebek között kialakulhat a diabéteszes láb kórkép, ez sajnos Magyarországon a végtag-amputációk egyik legfontosabb oka. A nagy erek károsodása pedig a jól ismert kardiovaszkuláris betegségekhez – szívinfarktus, stroke – vezet. Sajnos ezek mind-mind olyan kórképek, amelyek egyrészt behatárolják a betegek életkilátásait, korai halálhoz és életminőség-romláshoz vezetnek, és nagyon komoly gazdasági következményeik is vannak: a betegek kezelése hihetetlenül sok pénzt emészt fel az egészségügyi kasszából – hangsúlyozta a szakértő.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO