Folyamatosan nő az akadálymentesített tévéműsorok számaHír | 2013.01.14.

A televíziók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy műsoraikat a siketek és nagyothallók számára is elérhetővé tegyék.

Ezt mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke pénteken, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. Szalai Annamária úgy fogalmazott: egyre nagyobb a jeltolmáccsal vagy felirattal ellátott műsorok száma - tavaly az érintett tévék műsorainak 38 százaléka volt ilyen -, és a műfaji kínálat is bővült.

"Egy egészséges társadalomnak gondoskodnia kell arról, hogy minden tagja teljes életet élhessen" – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: annak érdekében, hogy biztosítható legyen az egyenlő hozzáférés a televíziós műsorokhoz, a médiatörvény megkülönböztetett figyelmet fordít az akadálymentesítésre. Beszámolt arról is, hogy az NMHH a Sinosz-szal partnerségben végzi a műsorok ellenőrzését.

Kósa Ádám, a Sinosz elnöke, az európai parlamenti képviselője elégedett az infokommunikációs akadálymentesítés szintjével, és célnak nevezte, hogy a hatóság továbbra is szigorúan ellenőrizze a feliratozást.
A szövetség vezetője előrelépésnek nevezte a médiatörvény tavaly nyári módosításának azon elemét, amely a többi közt a kábelszolgáltatókat is arra kötelezi: pontosan továbbítsák a feliratokat. Egy 2012-es felmérés szerint Magyarországon három év alatt jelentősen bővült a tévéműsorok feliratozása.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU