Fogyatékossággal élő zenészek a Sziget Quart Open SzínpadánEsemény | 2012.08.15.

„Játszunk népzenét, könnyűzenét, komolyzenét. A cél, hogy bővüljön a tagok szókincse és érzelmi palettája" - mondta Peti, aki a gyöngyösi Értelmi Fogyatékosok Napközi otthonában tart zenés foglalkozásokat. A csapat egyik legtehetségesebb tagja Bence, akivel duettet adtak elő. A Sziget Quart Open Színpadán fellépett a Tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthonának Szivárvány Együttese is.

A Civil Szigeten találkoztt a Közelkép a Tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthona vezetőivel és lakóival. Működik náluk foglalkoztató is, bérmunkákat vállalnak vagy saját maguk árusítják a termékeket: szőnyegeket, párnákat. Az otthon egyik munkatársa a szomszédos Quart Open Színpadra délutánonként koncertet is szervezett, ahol saját Szivárvány Együttesük és más zenekarok is felléptek. Köztük volt Peti és Bence, akik szintetizátoron játszottak háromkezeseket. A műsor elején csak néhány lézengtek a sátorban, közben azonban a zenét hallva egyre többen jöttek. Bence középsúlyos értelmi fogyatékos, szüleivel lakik Gyöngyösön.

Bence kilenc éve zenél együtt Petivel, aki a helyi Értelmi Fogyatékosok Napközi otthonában tart hetente egyszer zenés foglalkozásokat. „Játszunk népzenét, könnyűzenét, komolyzenét. A cél, hogy bővüljön a tagok szókincse és érzelmi palettája. Szeretnénk a sérült embereket az épek produktív társadalmába integrálni, és közben szórakoztatni a közönséget. Gyöngyszem zenekar a nevünk, ebből vált ki a duettünk Bencével. Ő annyira tehetséges, hogy szólóban is lehet tanítani" – mondta Peti.

„Nagyon jól éreztem magam, szívesen jönnék újra" – vallotta be Bence, akinek kedvenc dalai a Cseresznyevirág és a What a Wonderful World. Elmondta, hogy a zenekarral jártak már több nagyvárosban és Szlovákiában is. „Ez volt az első önálló koncertünk, körülbelül 40 percet játszhattunk az eddigi 5-10 perccel szemben" – tette hozzá Peti.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG