Fogyatékossággal élő emberek a divatrólHír | 2013.11.10.

A beszélgetések témája a design: mit jelent a szép, az ízléses, a divatos a fogyatékossággal élők számára. A Civil Liciten kalapács alá kerülő programot olyan budapesti divatműhelyben tartják, ahol akár divattervező is beszállhat a beszélgetésbe. Kérdéseinkre Nagy Lejla, a Salva Vita Alapítvány foglalkozási tanácsadó válaszolt.

Miért pont a divat?

NL: Értelmi sérült, autizmussal élő ügyfeleinket támogatjuk a munkavállalásban, ezzel összefüggő szabadidős programokat is tartunk. A klubban gyakran szó esik a szépségről, divatról, és más rendezvényeinken is feltűnt, hogy ügyfeleink észreveszik, ha valaki divatosan, elegánsan öltözködik, és nyíltan meg is dicsérik, ami sajnos egyre ritkábban fordul elő a napi rohanás közben.

Tudják már, hogy melyik divatszalont kérik fel az együttműködésre?

NL: Több szalonnal felvettük a kapcsolat, és szóba jöhet a design is. Elcsíphetünk divattervezőt is, de a titkainkat csak később áruljuk el.

Összetett feladatba vágtak bele, gondolom, a szalon munkatársait is érdemes felkészíteni erre a nem mindennapi találkozóra.

NL: Erre biztosan szükség lesz, de jó fogadtatásra számítunk a divat szakma nyílt, kísérletező képviselőitől, akik szeretik és keresik az izgalmas feladatokat. Ebben a körben sokan érdeklődnek a témánk iránt, jó néhányan tanultak művészetterápiát.

A szépségről fognak beszélgetni. Hogyan támogatja ez a fogyatékos emberek integrációját?

NL: Ismerkedéssel, beszélgetéssel és a szépséghez, designhoz kapcsolódó játékos feladatokkal kerülnek közelebb a fogyatékkal élőkhöz a minket választó cég önkéntesei. A célunkhoz is közelebb visz minket mindez, ha pl. személyesen megismerkednek egy jó fej autista fiúval, és egyszer csak majd beugrik, hogy hozzá hasonló munkatársat szívesen felvennének, mondjuk adminisztratív munkakörbe, már megérte.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL