Fogyatékossággal élő emberek 3. Európai ParlamentjeHír | 2012.12.06.

Magyar felszólalások is várhatók a Fogyatékossággal élő emberek 3. Európai Parlamentjén. A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény végrehajtása a válság időszakában címmel rendezik meg szerdán Brüsszelben a Fogyatékossággal élő emberek 3. Európai Parlamentjét.

Az eseményen felszólal Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Nikoforos Diamandouros, az Európai Ombudsman, Yannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) elnöke és Kósa Ádám, az EP Fogyatékosügyi Munkacsoportjának elnöke is.

A magyar küldöttséget Földesi Erzsébet, az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) alelnöke, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa EU-s ügyekért felelős tagja vezeti. Az ülésen felszólal Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnökségi tagja.

A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény 2008-ban lépett hatályba, hazánk másodikként ratifikálta, azóta 154 ország írta alá. Az egyezmény célja, hogy előmozdítsa és biztosítsa a fogyatékossággal élő személyek alapvető emberi, polgári, politikai, gazdasági és szociális jogainak teljes körű és másokkal egyenlő gyakorlását és a velük született méltóság tiszteletben tartását. Az egyezményt az Európai Unió is ratifikálta 2010-ben. A szervezet jövőre készíti el az egyezmény végrehajtásáról szóló első jelentését.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SINOSZ