„Fogyatékossággal élem az életem, de van munkám!”Hír | 2014.01.14.

Fogyatékkal élő vagy sem? Ennél sokkal fontosabb kérdés bárkivel kapcsolatban, hogy van-e családja, van-e munkája, megtalálta-e a boldogságát. Nemrégiben miniriportfilmek készültek néhány pozitív példát adó sorsról.

Ha a társadalom „érzékenyítésével” bárki direkt módon, mesterkélten próbálkozik, olykor éppen az eredeti szándékkal ellentétes hatást vált ki. Szerencsére jó példát bőven találunk; ezúttal a FŐKEFE Nonprofit Kft. – vagyis a legtöbb (háromezer-hétszáz) megváltozott munkaképességű kollégát foglalkoztató hazai vállalat – állt elő hét kisfilmmel, melyek főszereplői fogyatékos emberek. „Ezek a minifilmriportok mindössze hagyják beszélni a szereplőket” – vallja a cég kommunikációért felelős munkatársa, aki szerint így a végeredmény nem a szánakozás lesz.

A filmekben megjelennek ismert arcok és civilek, de itt nem a nevük számít, inkább az, hogy saját területükön sikeresek, legyen az a blueszene, az aikidó, a sport vagy épp a gyereknevelés. A filmriportok derűs életszemléletet, akaraterőt, hitet sugároznak, és talán az egészségeseknek is segítenek megtalálni a reményt a nehéz helyzetekben.

A kisfilmek ahhoz projekthez kapcsolódnak, amelynek fő feladata a megváltozott munkaképességű emberek képzése. Hiszen ezek az emberek, ha szakmai segítséget kapnak, nagyobb eséllyel helyezkednek el a nyílt munkaerőpiacon, „méghozzá úgy, hogy azt sem ők, sem munkaadóik nem bánják meg” – teszi hozzá a kommunikációs szakember. 

Tovább az eredeti cikkre és a videókra

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ