Fogyatékosok halmozott hátránybanHír | 2011.10.15.

A közel hétszázezer fogyatékkal élő személy alig 12,04 százalékát alkalmazták, a nem megfelelő képzés és az alacsony munkaerő-kereslet a legfőbb oka a gyenge aránynak – nyilatkozta tegnap Sulfina Barbu munkaügyi miniszter a Motivation Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Június végén Romániában 690 496 fogyatékkal élő személyt (felnőttet és gyermeket) tartottak nyilván, legtöbben (673 359-en) családban élnek. A tárcavezető szerint a nem megfelelő képzés akadályt jelenthet, ám a civil szervezetek rendelkezésére áll a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Program, és ott pályázhatnak a sérültek szakmai átképzésére. Ugyanakkor a sérülteknek szóló munkalehetőségekről való hiányos tájékoztatás és az ezen kategóriának szóló alacsony munkaerő-kereslet is okolható azért, hogy olyan kevesen tudnak elhelyezkedni. Sulfina Barbu munkaügyi miniszter közölte: az év végéig ellenőrzik a fogyatékkal élőket foglalkoztató védett vállalatokat, hogy megnézzék, ugyanannyi fogyatékkal élőt foglalkoztatnak-e, mint az engedély kibocsátásakor.

Az állástalanok "élmezőnyében"
A munkanélküliségi arány szeptemberben 4,89 százalékos volt, ez 0,02 százalékos növekedést jelent az augusztusihoz képest. A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek nyilvántartásában 439 928 állástalan szerepelt, 2117-tel több, mint az előző hónapban. 2011 szep­temberében a munkanélküliségi arány 2,46 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban ugyanabban a hónapban. A munkanélküliek nemek szerinti megoszlását illetően a férfiak körében az előző hónapban jegyzett 5,01 százalékról 4,99 százalékra csökkent a munkanélküliségi arány, a nőknél viszont 4,7-ről 4,78 százalékra nőtt. Ugyanakkor tizenhét megyében csökkent az állástalanok aránya, a legjelentősebb csökkenést Beszterce-Naszód (0,44 százalékos csökkenés), Kovászna (0,28), Giurgiu (0,26), Brăila (0,18), Hunyad (0,13), valamint Ilfov, Vran­cea és Fehér (0,12) megyében jegyezték. A legmagasabb az állástalanok aránya Vaslui megyében (9,12 százalék), Háromszék 7,89 százalékkal az "élmezőnyben" van.