Fogyatékos turizmusHír | 2012.07.20.

Kitörési lehetőség - Minden vendég duplán számít, mert a sérültek többsége nem egyedül utazik. Hatalmas, mindeddig kiaknázatlan piaci lehetőség rejlik a "fogyatékos turizmusban". A siket, a vak, és a mozgássérült vendégek fogadására érdemes lenne pedig felkészülni, hiszen jönnének hozzánk is. A speciális beruházások megtérülnek, ennek ellenére, még az sem történik meg, ami kötelező lenne.

Bár a helyzet sokat javult az elmúlt években, korántsem lehet kijelenteni, hogy az akadálymentesítés megtörtént volna a hazai vendéglátó- és szálláshelyek többségénél, noha a „fogyatékos turizmusban” jócskán van eddig kiaknázatlan piaci potenciál.

Murányi Péter, a GSZT szakújság főszerkesztője, aki egy évvel ezelőtt még egy speciális, a fogyatékkal élőknek szolgáltató utazási irodát működtetett, elmondta: az akadálymentesített szálláshelyekkel a legnagyobb probléma nem a jó szándék hiánya, hanem a szakértelmet nélkülöző kivitelezés és a hiányos tájékoztatás, pedig a fogyatékkal élők számára nyitott turizmus nem csak elvi kérdés, jövedelmező vállalkozás is lehet.

– A fogyatékkal élők általában nem egyedül utaznak, tehát esetükben egy vendég mindjárt kettőt jelent. Egy amerikai kutatás szerint az akadálymentesített szállodák forgalma egy év alatt hat százalékkal nőtt. Amerikában és Nyugat-Európában a fogyatékkal élők egy széles köre nem csak igényli, de meg is engedheti magának az utazásokat – sorolja az érveket Murányi Péter. Arra a kérdésre, hogy Magyarországon mekkora piaci potenciál rejlik a „fogyatékos turizmusban” azt feleli: amekkora munkát belefektetünk.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NÉPSZABADSÁG