Tizenkét fogyatékos alkotó műveiből rendeztek kiállítást a pécsi TudásközpontbanEsemény | 2011.09.28.

A Special Pécs–Klaszter a Fogyatékos Emberekért Program képkiállítása, amely fogyatékos művészek által készített festmények és rajzok gyűjteménye, még szeptember 29-ig ingyenesen megtekinthető a Pécsi Tudásközpontban. A tizenkét kiállító többsége már részt vett több tárlaton és aukción is, a jelenlegi kötetlen témában pedig meglehetősen szabadjára engedhették fantáziájukat.

Az Európai Unió Szociális Alapjának támogatásával megvalósult Special Pécs–Klaszter a fogyatékos emberekért program egy újkeletű kezdeményezés, amely nemcsak a kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetet orvosolja a fogyatékosok szempontjából, hanem művészetüket is támogatja. Legjobb példa erre a Tudásközpontban nyílt kiállítás, amely a Fogd a Kezem Alapítvány fennállásának 20. évfordulójára készült a MásKépMás Alapítvány közreműködésével.

A legtöbb ilyen jellegű kulturális megnyilvánulást szűk tematika köré szervezik, a Special Pécs jelenlegi akciójánek képei viszont számos témát boncolgatnak, ami felveti a kérdést: miről szól ez az egész egyáltalán?

A címnélküliség arra utal, hogy itt a tematika maga a fogyatékossággal élő emberek művészete lett. A hangsúly végig a művészekre helyeződik, még az elrendezésben is ez tűnik fel, mivel alkotók szerint csoportosították a műveket. A Tudásközpontban kiállított műtárgyak a laikus szemével elsőre fejletlen művészetre utalhatnak, közelebbről nézve azonban kiforrott és kifejező képeket láthatunk.

A magyarok mellett szót kell ejteni a holland Ben Augustusról és rajzairól, amelyek a kiállítás kampányanyagaiba kerültek be. Ő ugyanis az egyetlen külföldi kiállító, és a holland Galerie Atelier Herenplaats művészetterápiával dolgozó állandó tagja, képei pedig bejárták fél Európát. Képein a fekete kontúros alakok kapnak nagy szerepet, amelyek közé látszólag összefüggéstelen szövegeket ékel, így nemcsak rajzzal, írással is kommunikál művészetén belül.

Egy másik művésztársa, Heinrich Attila szemmel láthatóan szereti a színeket, amely jó hatással van képeire. Jézus című rajza például felöleli a szivárvány minden színét, ezzel téve különlegessé a keresztre feszített próféta szenvedését. Megszállottja a zenének, a vallásnak és a járműveknek, de zenészek, buszok, állatok is gyakran feltűnnek alkotásaiban. Karakteres figuráit szatyrok, pólók és füzetek díszítésénél használja fel a Fogd a Kezem Alapítvány, melynek ő is tagja.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG