Fogyatékos pályakezdő is kereshet jól a közigazgatásbanHír | 2016.02.18.

Három közigazgatási ösztöndíj programot indított a Miniszterelnöki Hivatal. A háromból egyet fogyatékossággal élő tanulóknak írt ki a hivatal. Ám a tanulmányaikat folytató fogyatékos felsőoktatási hallgatók pályázhatnak a nem kifejezetten számukra kiírt ösztöndíjprogramokba is. Kár, hogy erről nem tájékoztatták őket. Ez azért lett volna fontos, mert a két másik ösztöndíj dupla annyi ideig tart és dupla annyi ösztöndíjat fizet, mint a nekik kiírt verzió.

A közigazgatás periférikus terület a felsőoktatásban végzettek körében. Fizetés, előrelépés, rugalmasság terén kevesebbet ad, mint a versenyszféra. Ezért a kezdeményezés, hogy hallgatókat és pályakezdőket kezdenek vadászni a költségvetésből finanszírozott három ösztöndíj programmal. Ennek kifutása van, már ha az ösztöndíjas a mentorától megfelelő értékelést kap. Akkor a befogadó intézmény az ösztöndíjas szerződés lejártának napjától számított huszonöt napon belül képzettségének megfelelő kormánytisztviselői állásajánlatot tesz. Ehhez az is szükséges, hogy intézmény az ösztöndíjas képzettségének megfelelő üres álláshellyel rendelkezzen.

Feltűnt a kiírásokban, hogy a tanulmányaikat folytató fogyatékos felsőoktatási hallgatóknak 3 hónap tapasztalatszerzésre van lehetőségük, 50 ezres adómentes havi ösztöndíjért, míg másik két esetben végzett hallgatók, illetve vidéki pályakezdők dolgozhatnak a közigazgatásban egy éven át, magasabb ösztöndíjért. A Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogramban – elsősorban a vidéken élők – 110 000 Ft adó- és járulékmentes jövedelemhez juthatnak a területi közigazgatásban, a kijelölt Kormányhivatalokban. A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban a diplomás, idegen nyelveket magas szinten beszélő fiatalok vehetnek részt. A program 10 hónapig tart: ezen belül a magyar központi közigazgatásban (minisztériumok) 7 hónapot, az Európa Unió egyes tagállamai központi közigazgatásában pedig 3 hónapot töltenek el, így nemzetközi tapasztalattal kezdhetik meg közigazgatási életpályájukat. A program végén a befogadó intézmények a legkiválóbb ösztöndíjasoknak kormánytisztviselői állást ajánlhatnak fel.

Megkérdeztük a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy mi az oka annak, hogy a fogyatékos felsőoktatási hallgatók számára kiírt pályázat útján elnyerhető ösztöndíj rövidebb időtartamú és alacsonyabb havi összeget fizet, mint a másik kettő. Ezt azzal indokolták, hogy esetükben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező ösztöndíjasok vehetnek részt, 4 órás munkaidőben. Az ösztöndíjprogram hossza a felsőoktatási szemeszterek rendjéhez igazodva 3 hónap. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ügyeit jól ismerő forrásunktól ennél többet tudtuk meg: egy elhibázott döntés miatt tavaly hosszabb ideig tartott és 8 órában volt lehetőség ugyanerre a programra. A kiírás után jöttek rá, hogy a nappali tagozatosok maximum 4 órában tudnak dolgozni, ezért jelentkezett kevés fogyatékossággal élő hallgató. Tanulva ebből idén 3 hónapra csökkentették az időtartamot, napi 4 órás munkaidővel. Ekkor már nem az EMMI, hanem a Miniszterelnökség írta ki a pályázatot.

Hogy miért nem gondoltak pályakezdő fogyatékos személyek bevonására, míg a másik két esetben igen? „Ezen programokból természetesen a fogyatékkal élő hallgatók sincsenek kizárva” – közölte a HR Portállal a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Tehát pályázhatnak a „területi” és „közigazgatási” ösztöndíjra is, miután befejezték tanulmányaikat: „a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja plusz lehetőség, hogy az aktív hallgatói jogviszony alatt munkatapasztalathoz jussanak. Van arra példa, hogy egy fogyatékos hallgató sikeresen végzett ösztöndíjasként, és később a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramba jelentkezett és nyert felvételt” – írta a sajtóiroda. 

Mint megtudtuk, a tavalyi két szemeszterben összesen 30 fogyatékos felsőoktatási hallgató szerzett munkatapasztalatot. A Miniszterelnökség Sajtóirodája szerint közülük egy pályakezdő került be, konkrétan a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramba, melyben 36 fő vett részt, míg a területiben 50. 

Tehát a közigazgatási és területi ösztöndíj nem zár ki senkit, vagyis nyitott minden álláskereső előtt, az viszont probléma, hogy nincs feltüntetve egyik kiírásban sem, hogy jöhetnek a fogyatékossággal élő pályakezdők, vagy bármilyen speciális helyzetben lévő személy jelentkezését várják. 

Forrás: HR PORTAL