Fogyatékos és „ép” együtt táncolt a Ferenciek terénHír | 2014.04.14.

Hatalmas siker aratott a Motiváció Alapítvány „Teret adunk az esélyeknek” című érzékenyítő programja. Az egész napos rendezvény keretében az akadálymentes környezet fontosságát mutatták be a megújult Ferenciek terének pozitív példáján keresztül, a színpadi programokkal, ügyességi, sportjátékokkal pedig a fogyatékossággal élők mindennapjait tapasztalhatták meg az érdeklődők.

Az érzékenyítő esemény 11 órakor kezdtük, dr Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester asszony ünnepélyes megnyitójával. Az alpolgármester asszony beszámolt arról, mennyire fontos a belvárosi önkormányzatnak, hogy  a fogyatékos emberek társadalmi integrációja megvalósuljon. Elsőként ezen a területen a Motiváció Alapítvánnyal kötöttek együttműködést még 2006-ban. A polgármester asszony megnyitója után az Alapítvány képviselője és fejlesztési vezetője, Zalabai Péterné mutatta be a közhasznú, civil szervezetet és tevékenységünket, majd röviden beszélt a Ferenciek terének átalakításáról, ezzel kapcsolatban az akadálymentesség fontosságáról.

Zalabai Péterné beszéde után kezdetét vette a hivatalos program. A téren felállított hatalmas sátorban és a templom előtt elkezdődtek az érzékenyítő játékok, ki lehetett próbálni a kerekesszékes akadálypályát, vagy a vakpingpongot, illetve a vakok, mozgássérültek, hallássérültek, illetve autisták által használt segédeszközöket. A sátorban elsőként Erdei Péter kerekesszékes vívó mutatta be vívótudását, majd rövid leckét adott, azok számára, akik vállalták, hogy kicsit belekóstolnak a vívásba.

A NemAdomFel közönségszervezője többször segítette Boros Lajos műsorvezető munkáját, már a fellépés előtt. Bíztatta a téren közlekedőket, jönnek és hallgassák meg az együttest. Az értelmi sérültekből és ép emberekből álló, hatalmas koncerteket adó együttes fergetegeset bulizott a színpadon. Ezt követően az ember legjobb barátjáé volt a főszerep. A Neo Magyarország Segítőkutya Egyesület négylábú segítői és fogyatékossággal élő kiképzői mutatták be, hogyan segítenek a mindennapokban a kutyák, hogyan vesznek fel tárgyakat, jelzik, ha csörög a telefon, hozzák a bevásárlókosarat.

14 órától az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete beszélő fa című bábelőadását láthatták az érdeklődők, ami a gyerekek nagy kedvence volt. A látványos bábelőadás egyben sok tanulsággal is szolgált az azt megnéző gyermekek számára. A mese után a Vakrepülés színtársulat három tajga ismert dalokat énekelt a színpadon. Az éneket a csend követte, Weisz Fanni a Csend világából című előadásával mutatta be az érdeklődőknek, milyen a siket emberek világ, majd hasznos, olykor nagyon vicces szituációs játékokkal, a közönséget is bevonva adott hasznos tippeket.

A rendezvényt a Roll Dance tánccsoport előadása zárta. A kerekesszékes és ép táncpartnerek előadása kétség kívül a program csúcspontja volt. A különböző stílusban és öltözékben táncoló tagok, illetve a jeltánc előadások mágnesként vonzották a téren közlekedőket. A program legszebb pillanata volt, mikor az előadás végén a kerekesszékesek kigurultak az előadó sátorból és az összegyűlt közönség soraiból választottak maguknak párt a záró tánchoz, végül pedig mindenki, fogyatékos és ép együtt táncolt a Ferenciek terén.

Forrás: MOTIVÁCIÓ ALAPÍTVÁNY