A fogyatékkal élők segíthetnek az uniós munkaerőpiaconHír | 2011.09.12.

Első, teljesen akadálymentesített konferenciáját tartotta meg az EP szerdán Brüsszelben. A Kósa Ádám fideszes EP-képviselő és a néppárti frakció szervezésében rendezett eseményen az Európai Bizottság 2010-ben kiadott új, 10 éves Európai Fogyatékosságügyi Stratégia és Kósa Ádám parlamenti jelentéstervezetének megvitatása volt a cél.

Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője és a fogyatékossággal élő európai emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról írt parlamenti jelentés szerzője beszédében kiemelte: a foglalkoztatáspolitikai kihívások kezelésében az idősödő európai társadalom számára megkerülhetetlen lesz a több mint nyolcvan millió fogyatékossággal élő ember oktatási és munkaerőpiaci befogadása.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke és alapjogi biztos rámutatott, a jelentés legfontosabb eredménye lehet, hogy az európai akadálymentesítési jogszabálycsomagban a Kósa-jelentés elvárásai és szempontjai hangsúlyosabban jelenhetnek meg. Reding bejelentette azt is, hogy már dolgoznak az európai akadálymentesítési csomagon, aminek bemutatását 2012 őszére tervezik.

Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosarról beszélt: a jelentés segítségével a strukturális alapok a fogyatékossággal élők számára is elérhetőbbek lesznek, vagyis a jövőben a több mint száz fős, bentlakásos intézetek helyett kisebb létszámú lakóotthonokat építenének. Morten Kjaerum, az Európai Unió Alapjogi Ügynökség igazgatója megemlítette, hogy éppen ez év októberében jelenik meg elemzésük a bentlakásos intézményben élő európaiak helyzetéről.

Az EP Foglalkoztatási- és Szociális Bizottsága idén júniusban elsöprő többséggel szavazta meg Kósa Ádám jelentését, mely a fogyatékossággal élő európai emberek mobilitását és társadalmi befogadását hivatott elősegíteni. Várhatóan az Európai Parlament szeptember végi plenáris ülése fogja jóváhagyni a dokumentumot.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX.HU